Saturday, December 31, 2011

Ceritera Muffin Pisang....


Assalammualaikum..........


Harini kita nak bercerita and berkongsi ceritera Muffin pisang yang telah dilaksanakan ..Itupon terlintas ttiba-tiba jew lepas tenampak pisang tesangkut kat dapur kasil tanaman jiran sebelah rumah.Gebu betul pisangnya.....

Daripada membazir jew pisang tu tergantung,baik lah aq buat Muffin pisang...

Resipi tok muffin pisang seperti dibawah ni.... ;)

7 biji pisang
5 biji telur
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
2 tsk soda bikarbonat
1 tsk esen vanilla
1 tsk esen pisang


Step-step... :)

Bahan A :
1.Penyekkan pisang,kemudian masukkan minyak dan esen pisang dan juga esen vanilla...

Bahan B:
1.Pukul telur and gula sampai kembang and bewarna putih..(pukul sampai betul2 kembang dan bewarna putih,kalau tak muffin korang nanti x gebu after dibakar.....same goes to me....x gebu.. ;( ,nanti terai lagi)
2.Masukkan tepung sikit demi sikit beserta juga soda bikarbonat dan juga susu pekat...
3.Kemudian masukkan bahan A kedalam bahan B...
4.Apabila bahan-bahan sudah sebati,boleh lah dimasukkkan kedalam cup atau pon loyang....
5.Boleh juga dihias dengan cip coklat..

Bakar didalam ketuhar selama 25-30 minit dan bersuhu 180 darjah celcius.....
Selamat mencuba..


Sebelum tu layan dulu gambar-gambar yang sempat disnap time buat muffin pisang ni...Even muffin tak gebu tapi rasanya sedap... ;) Dont judge a book by its cover...


Bahan-bahan sudah diadun sebati.....


Masukkan dalam bekas ...


Tabur cips coklat...


Bakar dalam ketuhar...


Taraaaa....da siap even x gebu.... ;)






Terima Kasih kerana membaca......;)

Love,
Norafiza Syakilla

Saturday, December 24, 2011

Biar mimpi sampai ke bintang.....

Assalamualaikum....

Tak salah kalau kita nak berangan bukan,alang-alang nak berangan or bermimpi biarlah sampai ke bintang.Tapi secara logiknya mana lah kita boleh pergi ke bintang apatah lagi lah nak sentuh bintang. At least x dapat pergi pon,dapat bermimpi jadi lah..... ;) PEACE


Aku tahu biar mimpi sampai ke bintang ni tajuk telemovie Randy and Elfira Loy tu kan...tapi sekarang aq x berminat nak bercerita pasal movie tu.... Even cerita tu best,funny and romantic...Sampai habis jugak aq tengok telemovie tu.Not bad jugak lah Randy tu erk,thats why lah ramai anak-anak jiwa remaja yang tak jemu-jemu melayan drama Nada-nada cinta kat Asto tuh... ;)



Mimpi sampai ke bintang aq, nak jadi..........


Jeng Jeng Jeng..........


Korang rase........?????


;)


Malulah nak kongsi.....Tapi ni just nak share mimpi ke bintang aq yang tak mungkin tercapai....Kita hanya boleh bermimpi ajelah nampaknye....Atleast mimpi pon,mimpi lah...Dalam mimpi jew boleh berangan yang seakan menjadi kenyataan.....


Korang dapat bayangkan tak kalau aq jadi princess????Jangan gelak okkay,itu hanyalah mimpi dan mimpi biar sampai ke bintang...PRINCESS????agak kelakar bunyinya tapi itulah kenyataan......


Sharing is caring....Itu je lah yang aq nak kongsikan BIAR MIMPI SAMPAI KE BINTANG yang aq mimpi-mimpikan...Malaz nak kongsi lebih-lebih,nanti takot tersenyum sumbing depan lappy sambil menaip entry ni...Atleast kita dah kongsi....


Apa mimpi sampai ke bintang korang????


Psssssssst Pssttt : Ibu jari luka lah,heuwwwwwwww sakit taw...itu jew nak mengadu kat korang... ;(



Terima kasih kerana membaca............. ;)


Love,
Norafiza Syakilla

Wednesday, December 21, 2011

### Wednesday-4 ###

Assalamualaikum.....

Tertarik dengan dua lagu nyh,hope readers dapat hayati nya okkay....


1.Ku Pinang Kau dengan Bismillah-Pasha ungu ft Rossa


2.Penerang Hati-Sixth Sense ft Saujana




Terima kasih untuk masa anda........ .')


Love,
Norafiza Syakilla

Monday, December 19, 2011

Quiz maut....

Asssalamualaikum.....



Ape khabar readers semua....belog aq nyh da macam biskut chipsmore le gamaknye...kejap ada info baru and lame jugak berhibernasi...al maklumlah cuti sem sudah bermula...ape lagi,kasi can lah nak berehat-rehat sikit sambil bergoyang-goyang kaki tanpa memikirkan apa-ape masalah...E'eh,actually kita nak bercerita sikit lah....Cerita nyh actually dah 2 minggu berlalu,saje nak peram lelame kasi basi sikit,nanti bialah keluar dengan bau-bauan yang wangi belaka..heeeee~auta lebih..


Idea ni tercetus bila cek gambar-gambar,ade pulak story mory yang lupe nak hupdate and terselit dicelah-celah gambo lain,nampak sangat lah tuannya malas nak belek-belek gambo..Kesian kat kawan-kawan ye,gambo nye lupe nak dipromosikan,bole le jadi agen pencari jodoh yang tak bertauliah sekejap..


Walaupun 2 miggu lepas,cuti sem dah bermula,kitorang kena lah stay beberapa hari di kampus untuk menghabiskan masa....heeeeee~...Actually kena participate dalam quiz competition yang tak dijangka...Kitorang ingat kena attend untuk suka-suka tetapi sebaliknya berlaku..OHH,lagi satu,untuk mendapat extra marks...OK,FINE disitu....


Jeng jeng jeng...Bila masuk je kelas,lecturer suruh buat group...each group 3 person only..ok,need to find and set group....After that,setiap 3 group kena lawan jawab quiz,marks paling tinggi dia lah pemenang bagi each 3 group tu.Berdebar-debar mak time tuh,tak readt ape-ape langsung,main redah jew menjawab,nasib lah kami bersepakat membawa berkat kejayaan,cehhhh....


Alhamdulillah group kami menang 1st round and bole pergi next round..NEXT ROUND!!!..Heeee~ Soalan time tu banyak dari pengetahuan am,account and sports..HELLO,kami budak-budak biznez okkay,ingat tak tahu pasal sukan kew?Actually tahu lah sikit-sikit tapi pasal bola je lah.Honestly kalau yang lain-lain pasal sports memang mak tak tau okkay....


After 2 days,kami pergi 2nd round pulak..Actually ade dengar-dengar sumber yang munasabah kate,if group yang menang dalam quiz ni,kena lah menjadi wakil untuk masuk competition yang lain,iaitu lawan university mana-mana lah kan...Group kami pon set mind lah untuk kalah....KALAH and bukan MENANG...!!!jelas tak di situ...If kalah kami x payah lah datang kampus lagi and boleh menikmati cuti dengan aman dan damai...


Okkay,ade lagi ni,jangan muak and temuntah pulak nak bace leteran and kemengarutan aku yang entah ape-ape nyh..Masuk je kat kelas tu,lecturer suruh pulak menghabiskan mas adulu tengok movie Karate Kids sambil menunggu group-group yang lain untuk datang....Tunggu-tunggu tak juga muncul-muncul.Guess what???!!!Hanya ade dua group saje....heeeee~


 

Ala.....dayah tutup mata pulak....



Dua group pon,dua group lah....jawab je lah merapu meraban...Opssss,jangan lupe,misi kita adalah untuk kalah....!!!Benar bagai dikata,kami kalah and dapat tempat kedua dalam quiz competition tu...Tapi kami kalah bermaruah,kalah 2 mata aje....Soalan nya based pada klip video yang dimainkan....iaitu pasal SPORTS...nama-nama sukan lah ape lah...addoiiiii,redha aje lah nak menjawabnya,nasib ada pilihan jawapan...Main lat tali lat dulu nak jawab soalannya.....kepada group yang menang,gud luck untuk korang.


Alhamdulillah 2nd place pon jadilah...dapat jugak hadiah....tapi korang pelik tak???selalunya ada tempat pertama hingga ketiga kan?Agak-agak sape lah group yang jadi tempat ketiga tu????heeee~.aq pon tak de jawapan untuk tu....


Heeeeee~,nasib korang lah kena membaca story mory aq nyh yang da macam karangan..alaa.....bukan selalu dapat tulis pepanjang nyh....Ape-ape pon,korang layan kan ajelah gambo yang kitorang snap ni...entah ape-ape gaya...




Suka sangat kat gambar ni,sebab lecturer hensem yang tolong snap kan gambar,walaupon hasil nya tak berapa nak cantik sangat....heeee~apsal aq nampak pendek and gelap???? 



Hamboiiii korang..... 








Muka da macam ikan buntal dah tu.....kutuk diri sendiri...


Rindunya kat kawan-kawan,study sesame...nanti abiz cuti kita jumpa okkay untuk next semester...wehuuuuu~buku ohhh buku,tunggu lah tuan mu ini.....


Pstttt pstttttt : cuti-cuti ni anda semua pergi mane???kite baru je balik dari cuti-cuti malaysia kat Port Dickson jew.....nanti nak update lah,bez sangat....walaupon hakikatnya,saya anak Negeri Sembilan dan tinggal di Negeri Sembilan.. ;) Nak tau ape yang beznya.....Tungguuuuuuuuu.......


Terima kasih kerana membaca...................... ;)


Love,
Norafiza Syakilla


Wednesday, December 14, 2011

### Wednesday-3 ###

Assalamualaikum....




Awak nampak BIRU......!!!




Terima kasih kerana membaca..... ;)

love,
Norafiza Syakilla

Friday, December 2, 2011

Low blood Pressure


What is low blood pressure???


Blood pressure is the force of your blood pushing against the walls of your arteries. Each time your heart beats, it pumps out blood into the arteries. Your blood pressure is highest when your heart beats, pumping the blood. This is called systolic pressure. When your heart is at rest, between beats, your blood pressure falls. This is the diastolic pressure. Your blood pressure reading uses these two numbers. Both are important. Usually they're written one above or before the other, such as 120/80. If your blood pressure reading is 90/60 or lower, you have low blood pressure.
Some people have low blood pressure all the time. They have no symptoms and their low readings are normal for them. In other people, blood pressure drops below normal because of some event or medical condition. Some people may experience symptoms of low pressure when standing up too quickly. Low blood pressure is a problem only if it causes  dizzines,fainting or in extreme cases,shock...

Blood pressure chart..
blood pressure chart is a chart that is designed to show you the ranges for your blood pressure for Systolic and Diastolic pressures to determine whether you’re in the high blood pressure range, low blood pressure range, or normal blood pressure range. It also puts rough estimates on where you should be in relation to your age. Here are the ranges:


High Blood Pressure

Systolic pressure (mm Hg)Diastolic pressure (mm Hg)Stages of High Blood Pressure
210120Stage 4
180110Stage 3
160100Stage 2
14090Stage 1



Normal Blood Pressure

Systolic pressure (mm Hg)Diastolic pressure (mm Hg)Stages of High Blood Pressure
13085High Normal Blood  Pressure
12080Normal Blood Pressure
11075Low Normal Blood  Pressure

Low Blood Pressure
Systolic pressure (mm Hg)Diastolic pressure (mm Hg)Stages of High Blood Pressure
9060Borderline Low blood  Pressure
6040Too Low Blood Pressure
5033Dangerously Low Blood  Pressure


Low blood pressure (hypotension) is pressure so low it causes symptoms or signs due to the low flow of blood through the arteries and veins. When the flow of blood is too low to deliver enough oxygen and nutrients to vital organs such as the brain, heart, and kidney, the organs do not function normally and may be temporarily or permanently damaged.
Unlike high blood pressure, low blood pressure is defined primarily by signs and symptoms of low blood flow and not by a specific blood pressure number. Some individuals routinely may have blood pressures of 90/50 with no symptoms and therefore do not have low blood pressure. However, others who normally have higher blood pressures may develop symptoms of low blood pressure if their blood pressure drops to 100/60.


Symtom of low blood pressure
Many people whose blood pressure is low will experience no symptoms. If the hypotension is not severe and there are no underlying conditions no treatment is necessary. 

If blood pressure is so low that the supply of blood to the brain and other vital organs is insufficient the patient will need medical attention. Severe hypotension is caused by an underlying illness or condition. 

Below are most common about low blood pressure
  • Blurred vision
  • Cold, clammy, pale skin
  • Depression
  • Dizziness
  • Fainting
  • Fatigue
  • General feeling of weakness
  • Nausea
  • Palpitations
  • Rapid, shallow breathing
  • Thirst
The treatment for low blood pressure(hypotension)


People with hypotension and either no symptoms or very mild ones do not require treatment. The National Health Service (NHS), UK, says that a very small percentage of patients who are diagnosed with low blood pressure by their GPs (general practitioners, primary care physicians) are prescribed medications.

  • Medication for low blood pressure
    Some elderly patients who experience symptoms when they suddenly stand up (postural hypotension) may be prescribed medication to narrow the arteries. Fludrocortisones helps boost blood volume. Midodrine also helps boost blood pressure levels.
  • Low blood pressure caused by medications
    If the doctor believes the low blood pressure is being caused by a medication, the dose may be altered. If possible, the doctor may prescribe another medication. 
    If the patient is on a blood pressure lowering drug, such as doxazosin, or an alpha blocker and becomes dizzy or faints when standing up, the doctor will need to find out whether it is being caused by a drop in blood pressure. If it is, the medication will need to be changed.
  • Underlying illnesses or conditions
    If the General Practitioner believes the hypotension is being caused by an underlying condition or illness, such as adrenal gland failure, a thyroid disorder, a nerve condition or a heart condition, the patient will most likely be referred to a specialist.
  • Adrenal gland failure
    This is treated by replacing the missing hormone, aldosterone.
  • A nerve condition
    This is usually harder to treat. The patient may be given medication to stimulate the nervous system.
  • Salt and fluids
    Increasing salt intake may improve the symptoms of hypotension, especially for those with postural hypotension. This can be done either by taking salt tablets or adding more salt to food. It is important to make sure your fluid intake is adequate - ask your doctor how much fluid (water) you should ideally consume each day. Fluids increase blood volume and prevent dehydration - both have an impact on blood pressure levels.
  • Compression stockings
    These help stimulate circulation.
ps: See the doctor first and than they will provide the right medicine that will help you to balance the blood pressure...May all of the information will help all of you..


Thanks for reading..... ;)

Love,
Norafiza Syakilla
credit to Google,blood pressure

Wednesday, November 30, 2011

### Wednesday-2 ###

Short update untuk hari rabu....heeeee~
berada dalam mood Final exam-tinggal 1 paper lagi...after that,kite boleyh enjoy-means FREE.....

So ape kate hari rabu yang indah ni,kita layan lagu dari Avril Lavigne okies.....
;)






Terima kasih kerana membaca.......;)

Love,
Norafiza Syakilla

Tuesday, November 29, 2011

kisah pembiakan lemak...

ape kena mengena tajuk entry dengan point2 kali nyh...????
ceteka ceteka.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Wehuuuuuuu~
dengan berbesar hatinya saya mengumumkan bahawa saya akan bercuti dari mentelaah buku bermula dari 3-11-2011 sehingga 19-2-2012.....Sebarang pertanyaan mengenai buku-buku sama sekali tidak akan dilayan...
Oleh itu mari kite lompat dan jerit ramai-ramai....
pandang-kiri dan kanan dulu okkay.....Kalo x anda akan dirakam....Wakenabebbbb!!!!


Untuk tempoh selama 2 bulan ini,ape aktiviti yang paling berfaedah.....???bulan 12,of course lah time kenduri kendara,so pembiakan lemak akan berleluasa,I DONT LIKE.....lemak sana,lemak sini...FINE...

xkan nak bergosip kot hari-hari...nanti lame-lame reporter yang tak bertauliah tuh hilang modal pulak nak bergosip sakan...Hilang pahala and tambah dosa,sungguh berat u'ols....

So what should i do????

Business sendiri mungkin...????akan dipertimbangkan.....I <3 business,I <3 Money tapi dari hasil usaha and titik peluh tanpa mengharapkan sesiapa.....idea sudah ada,tinggal masa untuk ditranform mrnjadi kenyataan...

oleyh itu,lepas habis last paper,Business law jumaat nih,akan berdiskusi denagn mak.....heeeee~adakah hajat ni akan ditunaikan...????

Sama-samalah kite berdoa.....



Laayan kan jelah gambar berangan main saleji nyh,mane taw 1 ari nanti jadi kenyataan....


Psssstt pstttttt,nak bisik... : 
sape taw demand Human Resource kat US sekarang ni amat menggalakkkan ,tugas anda untuk rebut peluang bekerja kat luar negaraadalah dengan ,blajar lah bersungguh-sungguh,tetapkan target untuk achive....insyaallah,akan diredhai.....and mane taw 1 hari nanti boleyh main saleji same-same....




Terima kasih kerana membaca......  ;)



Love,
Norafiza Syakilla

Friday, November 25, 2011

harimau malaya vs arnab....



A lion was running after a small rabbit,
The lion tried his best,
But was not able to catch it...

it stop and said :::
"I'm the king of the jungle,i have 4 strong legs and good  physic,
 but still i couldn't catch you....""
WHY???

The rabbit replied ::
Dear lion,you were running for your life,
BUT i was running for MY LIFE..!!
This is the world,
Run for your life!!

SUCCESS WILL BE OURS,GUARANTEED!!
Its not over until we win.....




Terima kasih kerana membaca.... ;)
Love,Norafiza Syakilla....



Wednesday, November 23, 2011

### Wednesday ###

Expression show the emotion,feeling....

Tuesday, November 15, 2011

Case study,any solutions peeps..??

Hye sayang-sayang semua.....

Harini,hari yang tak berapa nak ok sangat,fikiran bercelaru..maybe disebabkan final exam yang bakal dihadapi next week...wish me luck ya peeps...I totally hate this feeling,i hate it...

Pernah tak anda semua menyesali something yang dah lepas??? Bila difikir-fikirkan balik why we do this and that..ape solutions yang korang akan buat... Masihkah anda semua berhubung dengan bekas kekasih anda?Apa perasaan anda...

Example :   one of my friends cases
 Break-up with their ex bf/gf tanpa bagitahu sebab yang sepatutnya atas sebab-sebab tertentu.Berpisah di Yahoo massenger,look like tak formal lah kan...And now their ex dah engaged,so as ex tak boleh ke mereka berkawan semula,bukan sebagai pasangan kekasih or bekas kekasih but as friends..Salah ke sebagai ex nak bertanya khabar sebagai kawan?Past is past,kita pon pernah buat silap and tak boleh ke nak jernihkan kembali hubungan sebagai kawan....




Adakah pernah terjadi juga pada korang-korang benda macam ni berlaku.Apa solutions yang baik untuk mereka kekal sebagai kawan walaupon pernah sayang menyayang.???Any idea .....Kongsikan pengalaman anda di ruangan comments....Kerjasama amat dihargai..


***Ohhhh btw,pada peminat twilight, twilight-breaking dawn part I akan ditayangkan dipawagam nanti....;)



Terima kasih kerana membaca.... ;)

love,
Norafiza Syakilla

Berubah dan Perubahan ..

hye sayang-sayang semua.....


Sudah lame lah tangan ni tak menari-nari di laman blog ku ini....Diatas tanggungan kerja yang sangat lah banyak.Assignment yang meninggi setinggi Gunung Everest (saje auta) .. Akhirnya tibalah masa untuk concentrate for final exam.Terasa capat sangat masa berlalu,banyak masa yang dihabiskan untuk bermacam-macam benda..


Banyak perubahan yang berlaku di masa menghilang kan diri macam biskut Chipsmore ni..


Perubahan yang mendatangkan kebaikan kepada environment sekeliling....Berubah mengambil masa yang agak lama bagi memikir kan kebaikan kepada satu-satu perubahan...Berubah tak boleh secara paksaan,biarlah berubah dari hati sendiri.Nescaya,perubahan yang diambil tu akan kekal hendak-Nya.


Even berubah,kita tetap menjadi orang yang sama,rupa,perwatakan,minat dan tabiat tetap yang sama.Berubah sedikit-demi sedikit,take time...Jangan terlalu mengejar kesempurnaan,or rushing.Oleh itu keluarga,rakan-rakan mestilah memberikan sokongan dan semangat kepada orang yang sudah mengambil langkah atau keputusan untuk berubah.Berubah umpama berhijrah,lama-lama kita sendiri akan faham apa makna berhijrah.


Kita tak boleh nak jadi sempurna even sudah berubah,tapi kita boleh jadi atau cuba jadi sempurna dengan memperbaiki apa yang kurang...


Oleh itu,sayang-sayang semua berubah lah mengikut kehendak sendiri,berhijrah kepada something yang positive.tinggalkan yang negative...Semoga diberkati selalu..




Terima kasih kerana menbaca...  ;)

Love,
Norafiza Syakilla




Thursday, August 18, 2011

Nafsu vs Kemahuan..

Assalamualaikum..


Sempena bulan Ramadhan ini,mesti dalam kepala asik memikirkan menu untuk berbuka puasa bukan..Jarum jam pon belom menunjukkan pukul 10 pagi,tapi otak dah memainkan peranan untuk memikirkan menu berbuka yang menarik dan lain dari menu yang selalu dimasak atau dimakan..



Apa menu berbuka puasa yang wajib bagi korang???


Adakah anda makan sekadar mengisi kekosongan perut atawpon makan sehingga jadi ular sawa???


ATAU....


Adakah anda makan mengikut nafsu atau sunnah nabi??


Tepuk dada tanya selera...


Anda yang menentukannya....




**Sebaik baiknya hendaklah anda berhenti makan sebelum kenyang...Anda fikir-fikirkannya..


Terima kasih kerana membaca....... ;)

Monday, August 15, 2011

Another 15 days to go..

Assalamualaikum 



Selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak peeps even sudah terlambat sangat nak wish kat korang...Pejam celik sudah genab lah kita menunaikan ibadah ramadhan yang ke-15 hari,esok masuk lah hari ke-16 pulak..Selepas genab sebulan kita berpuasa tibalah pulak masa yang ditunggu-tunggu iaitu 'RAYA'..


Bagi korang yang belum tahu,sekarang nyh aq sudah pon selamat melanjutkan pelajaran dalam Human Resource..Saje nak inform..And disebabkan itu juga lah,belog aq nyh terperap jew tanpa sebarang update mahupon entry-entry pendek..Kekangan masa yang tak dapat dielakkan padahal hati aq ni meronta-ronta nak update belog...ok,itu cerita tambahan sahaja..  Once again,maafkan kesalahan aq nyh..



Pengalaman menjalani ibadah puasa sebagai seorang student agak mencabar lah juga,tambahan pula Limkokwing University nyh International punya University,So bila sebut pasal International.Bila pergi campus terpaksa lah menahan mata dan gelodak perut,tambah-tambah pula waktu tengahari..Cafe sentiasa dibuka seperti biasa even korang berpuasa okkay..Bau-bauan seperti Chicken Chop and whatsoever akan mula menusuk kekalbu dan perut pon mula lah mengambil bahagian dalam bergendang sakan..



Terpaksa lah tahan godaan yang melanda..Bila dah sempurna kita berpuasa sampai waktu Maghrib,hati pon berasa puas dan bersyukur kita telah sempurna menjalani ibadah puasa pada hari tersebut..


Korang dah bayar zakat belom???Just nak remindkan zakat jangan lupa dibayar okkay,rasa-rasanya banyak kaunter yang dibuka bagi membayar zakat,even dipasar-pasar malam pon mereka provide kan ruangan bagi membayar zakat..


oklah,rasa-rasa nya sampai setakat nyh dulu aq membebel..esok kita sambung lagi,sampai lah korang rasa muak nak baca belog aq nyh...hope jagan lah muak..  selamat berpuasa pada esok hari,jagan tengahari buka periuk kat dapur pulak..Sentiasa ingat,walaupon tak ada orang yang nampak,tapi Tuhan di atas nampak and tahu setiap perbuatan kamu..












Terima kasih kerana membaca...... ;)

Tuesday, July 26, 2011

Kisah hatiku....

Nak berbelog pon ade pasang surut,entah-entah lepas ni bila lah lagi ada peluang nak mengisi masa terluang + lapang dengan berbelog...ada lagi ke macam ni lagi..Profession sudah berubah dari pekerja bekerjaya(kononnya) kepada pelajar yang berwawasan(mimpinya)..


Dah tak lama lagi da Fiza oiii,please behave....


Ohhhh,sedih seketika bila kenangkan balik aq kena counting saat-saat terakhir bekerja di ISS EVENT MARKETING nyh...Suka duka membangunkan perniagaan ni daripada mula sampai sekarang walaupon aq hanyalah watak pembantu sahaja,kononnya..Segala onak duri kami sebagai 1 team tempuhi,cehhh...ayat nak mantap saje...korang layankan aje lah yer...


Memang terasa sedih sangat2 bila x dapat jumpa Aunty cleaner lagi,setiap hari isnin borak2 ngan dorang,ramah betol dorang walaupon berlainan bangsa dan agama,itulah semangat 1 Malaysia namanya..hu3...


Rasa-rasanya,boleyh dapat ke lagi bos yang baik hati and menjaga kebajikan pekerjayanya..ouhhh,takot bila kenangkan apa yang akan jadi lepas nyh,after habis study,nak dapat macam ni balik boleh kew?Nasib baik lah,bos dah offer awal-awal lagi kat aq. "Make sure after 2 years,u datang kerja kat sini lagi ok"aq pon apa lagi.."yes,bos"....purghhhhh,lega rasa hati...Ada chance dapat bos baik hati lagi...bolehlah teruskan study dengan hati yang senang and tenang.


Lepas nyh x dapat lah nak join company lunch lagi ngan opismate...hurm,sedih...Esok la hari terakhir ngan dorang,lepas nyh da nak tumpukan pada study pulak..Farewell lunch,Sesungguhnya aq memang x suka farewell,tu membuatkan aq betambah sedih..Da la aq ni nampak je keras,tapi orang x taw hati ni macam jeli,senang jek pecah...huaaaaaa~xpayah lah farewell segala bole x???belanja tutti fruity pon dah cukup daa,puas hati sangat...



i want this,please....



Ok,harus start counting untuk hari2 terakhir...Lepas nyh,ada x agaknya orang nak rindukan aq...ok,x payah pikir apa-apa,aq taw yang aq bukannya artis....



menggapai flight,gemok nya kaw...unlike..;(





Terima kasih kerana membaca......;(

Friday, July 22, 2011

Rhythm of love...

Harini nak tempek video pulak bagi korang dengar...sangat-sangat best okkay + idea yang kreatif.Combination yang sangat sesuai...tambahan pula, CLara C sangatsss lah comel lotey...


Tengah-tengah stress baik lah layan video nyh,konpom stress korang hilang sampai terikut-ikut nak nyanyi lagu RYHTHM OF LOVE nyh...lagu pon easy to feel...


Have fun ya korang..







Semoga terhibur....;)

Friday, July 15, 2011

2 More days to go...

Yeppi....
Dia datang lagi...saat menjadi princess tok gadis-gadis yang bujang okkay...2 more days to go untuk pertambahan usia...Hari yang dilimpahi kasih sayang,dengan ucapan-ucapan yang sweet... tambahan lagi hari untuk menuntut hadiah dari pada siapa-siapa yang telah berjanji kat kita...


Heuuwwwwww,entry ni terpaksa dilepaskan untuk d'publish atas sebab-sebab keterujaan yang melampau sampai setiap 10 minit asek tengok kalendar biar tetiba magic turn to 18/7,he3..



Its time for MY BIRTHDAY...18/07/1989 <3 <3 <3

okkay,next week baru cerita....ni bagi tengok sikit gambar time last year punya birthday...sambil-sambil tu kepala nyh dok ligat memikirkan  skali nak adiah apa untuk tahun nyh... ;)



 kek secret recipe sempena turn to sweet 21 years old








  
owh,super duper sedap cake tuh..ada walnuts lagi...yummy2..





Blank picture untuk tahun ni,sama-sama kita nantikan..



Tahun nyh Tutti Fruity leyh sponsor tak agaknya... x mao makan kek pulak rasanya...im kinda in luv with tutti fruity even sebelum nyh x makan yogurt...sedap jek bila tutti fruity cair dalam mulut...yummmy,berangan sekejap la bersama tutti fruity...uhhh,rase macam lepas kerja,nak pegi cari tutti fruity lah pulak



owh,BTW esok ade contest lucky draw and dalam sebutan bahasa melayu cabutan bertuah...Mintak-mintak lah esok aq bertuah,1st prize rm10k..bole lah bershopping sakan kalao dapat hadiah tu...heuwww





Terima kasih kerana membaca...;)


Wednesday, July 13, 2011

Kencing bersepah..



Nak share 1 cerita lah ngan korang-korang semua,cerita yang segar and terbaik dari ladang...menggelikan dan pengotor giler-bagi aq lah,x taw lah korang dah baca nanti macammana pulak reaksi korang...

Cerita bermula... :

Korang pernah tak 1 tempat kerja dengan budak-budak tadika or kanak-kanak kecil yang x taw ape-ape langsung,opkos lah x penah and memang x de langsung kan...Nak bawak anak join kita kerja pon mustahil skali...Tapi hari ni aq rasa ade jugak budak tadika yang berkerja di area and 1 floor dengan opis aq nyh...Guess what...!!!


ok,straight to da point...

Tadi aq pergi toilet,nak buang air...and you know what,1 toilet bau hancing giler...Sebelum-sebelum nyh x de pon berlaku macam ni,ok jek kalau nak p toilet or even nak melepak dalam toilet pon bole walaupon toilet kat floor aq nyh dikongsi dengan 20 opis yang lain..Makcik cleaner pon bersihkan toilet setiap hari...Ok,fine disitu..







Aq pon dengan baik hati cari lah mana datangnye bau yang hancing tuh,OK NOTE di situ... nak termuntah aq,knape lah ade jugak perempuan yang kencing bersepah mengalahkan orang lelaki nyh...sorry bagi kaum lelaki..padahal dekat jek kot dengan toilet bowl tuh,nape lah bole pulak ko kencing di area toilet bowl tuh..Kencing ko dah la KOTOR,warna kuning keorenan okkay..Untuk maklumat bagi semua pembaca,air kencing warna jernih menandakan kita banyak minum air masak..Adoila,aq x taw nak cakap ape dengan spesis PENGOTOR macam nyh...Bagi korang pulak macam mana???



Tambahan lagi,dah la kencing bersepah kat situ,KO tambahkan pulak ngan perangai PENGOTOR ko tuh,yang KO masukkkan getah paip dalam toilet bowl tuh kenape???!!! Xfaham betol lah dengan perangai orang yang buat macam tuh...Kesian kot kat makcik cleaner esok pagi,nak kena lah pulak tutup hidung semata-mata nak membersihkan kencing bersepah tuh...Nak kata tak le pikir,sape yang bekerja kat floor nyh semua educated based kepada company yang ada...Ok,sorry,saya memeng emo bab-bab kebersihan nyh..



So,kepada pembaca-pembaca,even toilet korang ada makcik cleaner nak bersihkan setiap hari pon,tolong lah lepas melepaskan apa-apa pon,FLUSH tandas tuh balik...Tu pon untuk kebaikan bersama...Kita pon rase selesa nak guna balik lepas tuh...And aq taw readers semua tak macam tu kan...





Bersama lah kita menjaga kebersihan tandas...
Terima kasih kerana membaca........ ;)

Monday, July 11, 2011

Hari malas sedunia...


Isnin datang lagi????

Aq ishtiharkan Isnin adalah hari malaz sedunia merangkap hari yang x ceria langsung berbanding hari Jumaat and Sabtu...Perghhh main suka2 hati aq jek nak ishtiharkan macam tu kan...Bukan aq sorang je rasa macam ni kan,bagi pelajar ke,orang yang dah bekerja ataw sapa-sapa pon,mesti rasa ape yang aq rasa sekarang nyh...

Peristiwa setiap kali hari Isnin :

Set jam  pukul 5.30 pagi,nak sembahyang subuh lagi...

Bila jam dah menjerit2,postpone ag 5,10,15,20 minit lagi..

Bahagianya sambung tido sekejap kan,pastu mula la betulkan posisi badan,tarik selimut lagi...

5,10,15,20 minit pon berlalu sehingga berjam2 lamanya...

Matahari dah kat atas kepala baru nak sedar yang hari tu kena kerja...Gelabah la nak gosok baju  and mandi...

Bila time mandi,korang mesti tido time gosok gigi kan...budget amek feel time gosok gigi lah kononnye...jangan tiru perangai tersebut okkay...

Time nak g kerja or whats so ever,mula la nak speed laju2 mengalahkan kat litar Formula 1.Bagi yang naik public transport,mula la nak maki hamun driver suruh laju2...



Kita semua sama jek,bila tiba hari Isnin...Hari malas sedunia...Hari yang berserabut...Bila mula hari Isnin...Kita akan mula mark kat kalendar,counting untuk hari Jumaat pula....Tapi bagi aq,hari isnin,Hari yang aq paling banyak tengok jam,counting time untuk balik,padahal baru jek sampai office.Plan apa yang patut aq buat bila balik rumah,dan yang semestinya TIDOR lah jawapannya...





Terima kasih kerana membaca............. ;)

Friday, July 1, 2011

Ku bersyukur...


Menadah tangan...

Ku bersyukur ya Tuhan,Kau limpahkan rezaki berlimpah ruah sampai aku tak dapat nak berkata apa-apa..Mula-mula Kau beri kesusahan untuk aku mencapai apa yang aku inginkan,berusaha mencapai walau macam mana sekali pun..Kemudian,Kau berikan aku peluang untuk memilih mana yang terbaik untukkku walaupun kedua-dua pilihan yang Kau berikan tidak mampu aku tolak begitu sahaja..Sesungguhnya ku bersyukur ....

.............................................................





Terima kasih kerana membaca....  ;)

Wednesday, June 29, 2011

Thursday, June 23, 2011

Doktor tak bertauliah...

Pagi ni semua baik-baik aje,x de yang special pon...Owhhhh,lupe pulak..Kesian kat MEA coz demam terkejut tapi x taw ape yang buat dia terkejut...Agak pelik bin ajaib...pagi ni pon MEA still pergi kerja ngan mata merah and pakai baju sampai 5 lapis...Sejuk kata nye...Yelah,layankan aje,dah dia demam....


Malam tadi mata MEA merah sangat,rase dahi panas,so aq dengan baik hati pergi lah tolong tuam kan dahinya,bagi sejuk + kurangkan panas nya...Jadilah doktor tak bertauliah...Masa kecik-kecik dulu,if demam,mak akan petik daun bunga raya kat depan rumah,pastu ramas daun tu sampai keluar lendirnya...and lendir tuh sapu kat dahi dan kulit kepala...bagi panas dalam badan turun...cuba lah korang terai petua nyh if demam..Insyaallah boleyh membantu dalan mengurangkan padan badan.




Kalau dah ada tanda-tanda yang korang demam,haruslah:
  • Minum air dengan banyak,bagi kurangkan panas badan
  • Makan benda yang senang dihadam seperti sup ataw bubur,jangan korang melantak chicken cop pulak
  • Mandi air suam okkay
  • selimut tebal-tebal,bagi peluh banyak keluar..betol kew???
  • Makan panadol dengan sukatan yang betol,pastikan label yang ORI dari Kementerian Kesihatan

 
Macammana nak ukur suhu badan...???
  • Untuk memastikan adakan anda demam, gunakan jangkasuhu klinik, yang sesuai dari farmasi untuk mengukur suhu badan.
  • Basuh jangkasuhu badan (termometer) dengan sabun, terutamanya kawasan bulat yang dimasukkan ke dalam mulut.
  • Goncangkan termometer untuk memastikan tahap merkuri bawah dari 35°C.
  • Letakkan termometer di bawah lidah atau lengan.
  • Alihkan termometer selepas 4 minit di bawah lidah dan 5 minit di bawah lengan. (jika suhu diambil di bawah lengan, tambahkan 0.5°C untuk suhu badan luaran yang rendah).
  • Ambil bacaan setelah tahap merkuri berhenti.


Kalau dah agak-agak suhu badan dah rase panas yang melampau,rajin-rajinlah berjumpa doktor walaupon anda penakot gilerr nak pergi klinik even berjumpe doktor...Kalau anda dikategorikan sebagai penakot jumpa doktor maka anda semua boleh lah 1 group dengan saya...weee wee~ ;)


Sebaik-baiknya berjumpalah dengan doktor,kalau demam nyh masti pakage sekali dengan selsema and batuk bukan...paling pantang betol kalau demam + selsema..seksa nya,lagi-lagi nak tidur,hidung tersumbat bagai...





Terima kasih kerana membaca.... ;)

Wednesday, June 22, 2011

Pundi kencing anda bocor?




Pernah tak,korang rase yang pundi kencing korang macam bocor???rase loser sangat-sangat coz asek ulang alik buang air kat tandas...Tertarik nak berkongsi artikel tentang masalah pundi kencing nyh bila terkenangkan BUSU ARA kat kampung...Busu ara nyh,adik kepada atuk aku...yang anak nya tak ambil peduli langsung,x nak pon dorang jaga ibunya...Busu ara nyh sakit..so diatas rasa tanggungjawab,atuk aq pon membela lah busu ara nyh ,kalau tak silap lepas dya sakit sampai lah sekarang...

Jangan pernah rasa bosan baca artikel kat bawah ni okkay..untuk kebaikan dan ilmu yang kita kongsi bersama...;)


Satu daripada empat wanita di Malaysia berumur 35 tahun ke atas mengalami masalah pundi kencing lemah. Perkara ini bukan saja menyebabkan wanita enggan terbabit dalam kegiatan masyarakat, malah tidak mahu keluar rumah kerana malu. Bahkan jika mahu ke mana-mana, mereka pastikan tempat bakal dikunjungi ada tandas awam yang bersih.

Masalah inkontinens menyebabkan seseorang itu tidak dapat mengawal kebocoran air kencing dan sering mengalami desakan memuncak untuk pergi ke tandas, kata Perunding Obstetrik dan Ginekologi, Dr Seri Suniza Sufian.

Meskipun ia biasanya berlaku pada orang berumur, kajian menunjukkan 10 hingga 30 peratus masalah ini dilaporkan dialami wanita dalam lingkungan usia 15 hingga 64 tahun.

Kajian ke atas 11 negara di Asia mendapati, kadar kelaziman masalah pundi kencing lemah di kalangan wanita dua kali lebih tinggi berbanding lelaki.

Di Malaysia, soal selidik berasingan yang dijalankan di beberapa hospital mendapati, 30 hingga 40 peratus pesakit wanita mengalami masalah inkontinens iaitu Hospital Kuala Lumpur (33 peratus), Hospital Pulau Pinang (47 peratus) dan Pusat Kesihatan Hulu Terengganu (31 peratus).

Malah, soal selidik rambang ke atas 250 wanita berumur 45 tahun ke atas mendapati, 42 peratus mengakui alami masalah ini.

Apabila masalah ini berlaku, ramai wanita kurang minum air dan mengelak mengambil makanan mengandungi banyak air. Mereka berpendapat, dengan kurang minum air, masalah ini berkurang. Bagaimanapun, ia tidak menyelesaikan masalah ini, sebaliknya menyebabkan air kencing menjadi lebih pekat.

Air kencing pekat yang berwarna oren menandakan badan kita mengalami dehidrasi atau kekurangan air. Ia bukan petanda baik kerana kekurangan air menjejaskan fungsi organ dalam badan.

Ia juga menyebabkan pelbagai masalah lain kerana kita berasa cepat letih, mengantuk, sukar memberi tumpuan dan kurang bermaya.

Keadaan inkontinens terjadi apabila wujud masalah pada otot dan saraf yang mengawal dan membebaskan air kencing. Ia boleh berlaku kerana otot lantai pelvik menjadi lemah (umumnya disebabkan kelahiran anak) dan tidak cukup kuat untuk mengawal air kencing daripada terkeluar.

Kelemahan otot lantai pelvis mungkin juga disebabkan faktor kesihatan, obesiti, sembelit, kesan sampingan pelbagai ubat-ubatan dan menopaus.

Pundi kencing bertindak sebagai tempat menyimpan air kencing dan boleh mengembang untuk menampung sehingga 350 hingga 550 militer air kencing.

Kita biasanya terasa hendak buang air kecil apabila kandungan pundi kencing lebih kurang 150 hingga 200 mililiter.

Desakan buang air kecil meningkat (normal) apabila isi pundi kencing bertambah kepada 250 hingga 300 mililiter dan apabila ia mencapai 500 mililiter, pundi kencing perlu dikosongkan segera.

Proses pembuangan air kencing membabitkan dua peringkat; iaitu pengisian dan penyimpanan air kencing dan peringkat kedua ialah pengosongan pundi kencing.

Ketika pembuangan air kencing, otot yang ‘memegang’ pundi (dipanggil otot sphincter) dalam keadaan rehat, manakala otot pundi kencing pula mengecut supaya air kencing boleh ditolak keluar memasuki salur kencing (uretra).

Untuk betul-betul mengosongkan pundi kencing, otot pundi dan spinchter perlu bertindak serentak. Kegagalan pada mana-mana bahagian, sama ada pada pundi, otot spinchter atau saraf, menyebabkan masalah ini.

Bagi orang yang ada masalah lemah pundi kencing, kebocoran boleh berlaku pada bila-bila masa walaupun pundi kencing tidak penuh.

Punca

Dr Seri Suniza berkata, beberapa perkara boleh merangsang masalah inkontinens iaitu:

# Otot pundi kencing terlalu aktif

# Otot pelvik (yang menyokong pundi kencing, rahim dan rektum) lemah

# Gangguan sistem saraf

Punca kelemahan pundi kencing boleh dibahagikan kepada dua peringkat, iaitu jangka pendek dan jangka panjang. Punca jangka pendek termasuk:

# Jangkitan saluran kencing (sangat lazim)

# Jangkitan atau keradangan vagina

# Sembelit

# Kehamilan dan melahirkan anak

Manakala punca jangka panjang:

# Selepas menopaus (akibat perubahan hormon)

# Berlaku perubahan akibat penuaan

# Pernah menjalani pembedahan atau kecederaan pelvik

# Menghidap penyakit kronik seperti kencing manis, strok, Alzheimer atau Parkinson

# Kecacatan sejak lahir

Masalah inkontinens bukan saja memalukan, tetapi membuatkan seseorang berasa rendah diri, tidak selesa, tertekan dan murung, malah menjadi isu penting dalam aspek kebersihan, terutama bagi wanita beragama Islam untuk beribadat.

Ia juga mampu memberi kesan psikologi lebih besar kepada wanita sehingga ada yang perlu mengubah gaya hidup dan mengelak terbabit dalam kegiatan sosial kerana bimbang dan malu jika masalah mereka diketahui.

Ramai wanita dalam kajian global tidak membincangkan masalah mereka dengan orang lain, termasuk suami, kerana ia dianggap memalukan dan sebahagian daripada proses semula jadi penuaan.

Namun, ia tidak harus menjadi penghalang untuk menjalani kehidupan sebaik dan seaktif seperti orang lain kerana banyak kaedah boleh membantu mengatasi masalah ini.

“Masalah ini boleh menjejaskan kualiti hidup dan membuatkan seseorang itu berasa tertekan. Aktiviti menjadi terhad dan ke mana saja mereka pergi, mereka perlu tahu kedudukan tandas. Mereka juga keberatan bercampur dengan masyarakat kerana malu masalah itu diketahui dan bimbang jika ‘berbau’.

“Oleh kerana pundi kencing dan vagina terletak berdekatan, masalah ini turut memberi kesan terhadap hubungan seks. Ada wanita mengadu suami menolak untuk bersama. Malah, ada yang terpaksa merelakan suami mencari wanita lain.

“Pada masa sama, inkontinens boleh menyebabkan wanita mengalami banyak masalah lain seperti jangkitan, ruam, gatal, tidak selesa dan kadangkala sakit kerana kawasan berkenaan sentiasa lembab,” katanya.

Jenis

Inkontinens boleh dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu:

# Tekanan — Pelepasan beberapa titik air kencing sewaktu pergerakan fizikal (batuk, bersin, bersenam)

# Desakan — Pelepasan air kencing pada kadar yang banyak di luar jangkaan, termasuk sewaktu tidur

# Pundi kencing terlalu aktif — Kerap dan tidak dapat menahan air kencing, sama ada dengan atau tanpa kawalan

# Batasan fungsi — Kencing yang tidak teratur disebabkan kecacatan fizikal, halangan luaran atau masalah pemikiran atau berkomunikasi yang menghalang seseorang dari sampai ke tandas

# Melimpah — Pelepasan kecil air kencing di luar jangkaan kerana pundi kencing penuh

# Gabungan — Biasanya berlaku disebabkan tekanan dan kegagalan mengawal kencing

# Tidak tetap — Pelepasan yang berlaku secara sementara (disebabkan jangkitan, pengambilan ubatan yang baru, demam dan batuk)

Kumpulan berisiko

Menurut Dr Seri Suniza, antara kumpulan yang berisiko mengalami masalah ini ialah:

# Wanita

# Melahirkan anak, terutama jika proses bersalin mengambil masa lama, bayi dilahirkan besar atau kerap bersalin

# Obesiti

Rawatan

Meskipun inkontinens bukan penyakit, ia perlu dirawat kerana ia gejala akibat masalah kesihatan lain. Bagaimanapun, hanya satu pertiga datang mendapatkan rawatan kerana 50 peratus mendakwa masalah itu tidak menjejaskan hidup mereka, 30 peratus berkata boleh bertahan dengan keadaan itu dan tiga peratus lagi mengakui berasa terganggu.

Antara alasan diberi ialah ramai berpendapat ia adalah masalah kecil, berasa tidak perlu mendapatkan rawatan kerana ia bukan penyakit, malu, mahu mencuba kaedah rawatan alternatif terlebih dulu, menganggapnya sebahagian daripada proses penuaan atau tidak tahu di mana hendak mendapatkan rawatan.

Kata Dr Seri Suniza, kaedah rawatan awal ialah mengubah gaya hidup iaitu:

# Jaga pemakanan — Kurangkan berat badan jika anda gemuk

# Kurangkan pemakaian korset (kerana ia akan menekan lantai pelvik ke bawah)

# Pakai baju longgar

# Elak pengambilan sesetengah jenis ubat dan minuman mengandungi kafein (ia bersifat diuretik yang merangsang pembuangan air kecil)

# Kurangkan aktiviti fizikal hinggalah masalah dapat dikawal

“Buat diari buang air kecil bagi membolehkan doktor meneliti masalah anda. Dalam diari ini catatkan berapa banyak air anda minum, jenis minuman, berapa kerap anda buang air kecil dan berapa banyak air kencing anda. Jangan tahan kencing terlalu lama, jadikan amalan untuk pergi ke tandas setiap dua hingga tiga jam,” katanya.

Anda juga boleh belajar untuk melakukan senaman menguatkan lantai pelvik dan otot pada pundi kencing iaitu senaman Kegel atau kemut. Walaupun ia boleh dilakukan pada bila-bila masa, 60 peratus wanita melakukan senaman ini dengan cara betul dan 30 peratus pula mengakibatkan keadaan lantai pelvik menjadi lebih buruk.

Pakar Fisioterapi Pusat Perubatan Prince Court, Neng Shahidah Sabullah, menggariskan cara yang betul untuk melakukan senaman ini iaitu bernafas seperti biasa ketika anda ‘mengecutkan’ otot. Tarik nafas dan ‘kecutkan’ otot faraj ketika anda menghembuskan nafas dan bernafas seperti biasa. Jika anda menahan nafas, ia menekan lantai pelvik ke bawah.

“Senaman ini sama seperti ketika kita menahan kencing. Ia boleh dilakukan di atas katil (sebaik bangun daripada tidur), sambil duduk atau ketika anda berdiri. Sebaik-baiknya buat 10 hingga 20 kali kali bagi satu sesi senaman dan ulang dua kali sehari atau seberapa kerap yang anda mahu. Bagi wanita yang melahirkan anak, sebaik-baiknya buat empat sesi setiap hari.

“Jika sudah bersenam dan melakukan perubahan gaya hidup tetapi masih berlaku masalah kebocoran, segera berjumpa doktor,” katanya.



So.kalau korang rase pundi kencing dah macam bocor jew,cepat-cepatlah berjumpa dengan doktor.Jangan segan-segan ok..Terutama bila umur anda semua dah meningkat..if x nak jumpe doktor,kena lah anda membeli stock pampers dengan banyak...bukan pampers untuk baby tuh okkay...
Terima kasih kerana membaca... ;)
 
 
 
 
 
sumber : http://www.selatanonline.net/v1/