Monday, March 14, 2011

Tsunami di JEPUN..

Berita yang menggemparkan seluruh dunia pada tanggal 11 March 2011 bersamaan pada hari Jumaat,gempa bumi berskala 8.9 ritcher melanda Jepun dan disusuli pula tsunami....Kalau dilihatkan video dan gambar-gambar berkenaan tsunami tu,memang DASHATTTT skali...


Rumah-rumah hanyut dalam sekelip mata,yang lebih memilukan keretaapi yang membawa penumpang hilang,dan sampai sekarang belum ditemui lagi...Bayangkan lah kalau kita berada ditempat diorang,anak-anak kecil yang tak tahu ape-ape menjadi mangsa korban..Angka korban semakin meningkat dari hari sehari,sekarang dijangkakan seramai lebih 10,000..









Yang lebih membimbangkan kerajaan Jepun,bahkan jiran-jirannya negaranya,stesen tenaga NUCLEAR  Fukushima Daiichi telah meletup..if korang nak taw,effect dari letupan tu boleh menyebabkan radiasi atau kesan-kesan lain.Walaupun kite berada di Malaysia...


DIINGATKAN: Jika hujan dalam dua atau tiga hari ini,prepare la payung atau raincoat awal-awal,jangan kne walaupun setitik air hujan,coz itu hujan asid...Hujan asid boleh menyebabkan kulit seperti terbakar,botak,ataupun mendapat kanser...So be ALERT,ok..Sayangi diri masing-masing...


Kerajaan Jepun pun dah memindahkan  rakyat-rakyat yang tinggal berdekatan loji tu,dikhuatiri akan dijangkiti ataupun terkena radiasi..



Marilah kita berdoa untuk rakyat-rakyat di negara Jepun,terutama magsa-mangsa yang belum ditemui oleh pihak berkuasa..If mati sekalipun,biarlah ahli keluarga jumpa mayat nya dan ade kubur....bak kata pepatah '......................................,Kalau mati mana kuburnya'..[pepatah yang belah depan lupe..]

No comments:

Post a Comment