Tuesday, April 12, 2011

PJJ @ Pengajian Jarak Jauh

Hye u'ols...
Rindu sangat ngan alam study 'mood'...Rindu nak timba ilmu bergunung-gunung,rindu nak jumpa kawan-kawan kat campus,rindu jugak nak bergossip-opsss,ini bukan real points okkayyy... ;) ..Sebenarnye jeles tengok kawan-kawan da dapat study..If korang follow belog nyh dari awal.Mesti korang taw kan yang aq dlu dapat offer further study tapi terpaksa aq reject atas sebab-sebab tertentu...


Rombongan CikKiah ke Putrajaya...(DBM Class)


Bagi korang-korang yang da bekerja dan mempunyai kewangan serta position yang bagus mesti rase sayang gile nak resign and sambung blaja kan...Yela,duit dah berkepuk-kepuk dalam poket kan.Jangan risau wahai kawan-kawanku...Ade another option korang leyh further study even berkerja...Ape lagi bersama-sama lah kita study sambil bekerja,ayat yang lebih clear lagi adalah PJJ@PENGAJIAN JARAK JAUH..(Clear x???masih x clear???okkayy,Fieyza bole bantu korang)








Actually ,PJJ nyh kite bole belajar,dapat Diploma,Degree,Master or PHd sambil bekeja ok...Maknenye,sambil bekerja kite juga belajar... Class kne attend pon bukannye hari-hari ok,depends dengan tempat yang korang apply tuh..Macam Open University,staff dye cakap once per month jek.Walaupun once per month,korang x bole bersenang lenang tengok buku sebulan sekali jugak ok..Kena lah rajin-rajin jugak...Contoh:If tengah bekerja,kerja pulak x de...Ape yang korang perlu buat adalah..1st:pandang kiri kanan dulu,tengok bos kat  mana.if line clear,ape lagi keluarkan buku or wat Quiz On9 kat portal student korang...(Jangan tiru okkayy)



 Zaman-zaman study...Class Accounting kot kalau x silap.



Advantage Pjj nyh bagi aq,fees korang x perlu la nak  apply loan...Baru bape sangat nak bayar yuran if compare ngan loan yang korang apply tuh.Kebaikannye,if korang dah grad dari Pjj nyh,korang masih lagi boleh bersenang-senang tanpa memeningkan kepala tok bayar balik loan setiap bulan kan..Ala kalau korang apply loan tu pon nanti abiz tok beli motor la,latest handphone and etc,x bebaloi-baloi pon kan..(pikir baik-baik sebelum wat keputusan).Harus diingat,fees berbeza bagi setiap institusi,selalunya fees yang tertera tuh belum deduct credit tranfer if korang nak apply credit tranfer lah..




Duration belajar agak lame if nak compare ngan Full-time study,tapi x dela lame sangat.Beza 1 tahun jek kot based on ape yang korang apply and study.So jangan lah takut sangat..



Ni ade link if korang berminat nak sambung study in PJJ mood,bak kate pepatah'bersusah-susah dahulu,bersenang-senag kemudian'.Harus di'ingatkan juga,even dah berjaya,hendaklah menuntut ilmu lagi..jangan mudah berhenti,kerana ilmu itu tiada akhiran...(Bole le ganti A.Samad Said pasnyh,weeehuuuuuuuu~)


  • UTM                       Kelik saye..
  • UPM                         Tekan ler..





Setakat nyh jew,link PJJ yang aq taw,If nak kongsi maklumat jangan segan-segan untuk berkongsi ngan kite yawww.Diharap juga if ade kesilapan teknikal yang x disengajakan dalam informasi ini,sorry ok..segala maklumat juga diharapkan dapat membantu u'ols...








p/s:jom kite further study ramai-ramai,rindu lah nak konvo lagi,collect munge manyak-manyak.Kalau u'ols setuju,sila angkat tangan macam saye (usop wilcha punye trademark okk).Saya da apply,ANDA BILA LAGI..???? (@_@)

4 comments:

  1. fiza sedih nyer aq nak blajar tapi bm x credit.. mcm mne eh..keje dh btahun2...ada idea x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole try kat open U kan,try ler apply...
      hehehe gud luck ;)

      Delete