Thursday, April 28, 2011

Supplements,ubat dan dot dot dot..

Hye u'ols...
Hope korang sume ok and sihat2 belaka yaw...
Sekarang nyh da ade macam-macam penyakit kan + barang tiruan.Even telur ayam pon ade telur ayam tiruan,Dasyat betul lah sape-sape yang genius cipta telur ayam tiruan tuh...if nak beli telur ayam make sure original ok...tak pun,korang ternak lah ayam kat blakang umah,pastuh tunggu ayam tu bertelur,then amek lah telur tuh...Segar dari ladang okkkaayy..



opsss,jauh nye melalut minah nyh kan,padehal tajuk entry supplement...Ade kne mengena ker dengan telur ayam tiruan pulak nyh?????Jaangan konpius okkay,saje-saje selingan jek tuh,tak salah saling ingat-mengingati kan...

ikhsan encek google


Keadaan kesihatan fieyza makin tak stabil kebelakangan nyh,sejak entry nyh sampai lah sekarang...Elok nyer sekejap jek tu pon time tidur,memang lah elok kan coz x sedar pape,hu3...Sekarang pulak kne pakai specky,padehal da lame beli tapi tersimpan jek lah dalam beg,jadi perhiasan...Bila da mula rase pening2 and d'tambah mata yang kabur2 jek macam cermin kete time kena kabus,ape lagi...mencari lah spec mata ibarat wiper cermin kereta.Da pakai spec baru rase clear.Terase seksa sekejap,x suka lah nak pakai spec nyh,rase de something jek....Macam alien pon ade jugak...Korang layan kan ajelah imaginasi aku nyh yer...



Disebabkan itu,aku menyahut seruan mak aku supaya makan supplement ataw bahase melayunya makanan tambahan.Actually aku ZERO lah pasal supplement ke vitamin kew or yang sewaktu dengannya...if korang tau berkenaan yang berikut sila-silalah inform and explain yaw..Gerenti i sayang you lebih punyer...



Fakta berkenaan diri aku adalah,aku penakut makan ubat,hu3....Jangan gelak please,if rase nak gelak pon,juz gelak dalam hati jek okayy..Satu family aq taw masalah aku yang 1 nyh dan sumber-sumber aku mengatakan,jiran-jiran berdekatan umah aku pon da taw masalah aku nyh,kantoiii la pulak...Tapi tak pelah,da memang kenyataan pon.Actually aku pon tak tau nape aku takut + liat sangat nak makan ubat..Ditambah kalau dapat ubat yang saiz agak besar dari biasa,lagi lah aku tak kan telan ubat tu..Aku paling x suke pil-pil yang besar gedabak macam train,mak pulak tengok jek aku x kelip-kelip mata,haaaa takut aku cekelat lah tuh.Nak tak nak kena pegi dapur,capai sudu and cawan pastu hancurkan pil tuh,tambah air sikit n then telan...Pahit gila wa cakap sama lu (Jangan tiru aksi tersebut)..



Kalau dapat ubat jenis kapsul,seksa nya nak makan tuhan jek yang taw...nak tak nak kena telan jugak lah.Tapi sebelum nak telan tu,kena pikir dlu nak letak posisi ubat tuh macam mana supaya senang nak telan...Macam kena paksa makan racun pulakkkan...Adik-adik sume mesti tak takut makan ubat kan...Akak tau tu...Dulu-dulu kalau mak x tengok aku makan ubat,confirm aku p dapur pastu berpura-pura wat-wat makan ubat and then aku campak ubat tuh nun jauh kat belakang umah..Teruk betul perangai aku yang satu nyh...Agak-agak nye mak aku taw ker erk???



Ubat yang jenis cair pulak so far ok lah...Tak de lah seteruk pil and kapsul...If nak minum ubat tuh,aku akan make sure cawan terisi dengan air yang penuh,satu jug pon x perrr,pas telan jek ubat cair tuh,terus minum air dengan rakusnyer,macam kat padang pasir sampai lah rase ubat tuh hilang...Kecik-kecik dulu da start makan ubat scoot emulsion. Ade dua perisa and colour kan,aku slalu makan perisa orange...Korang pernah makan tak???Perisa ape eyh??Aku makan scoot emulsion tuh sampai tekak andd badan aku da tak boleyh terima dah...Time mak suap jek ubat tuh,secara automatic aku akan temuntah balik,sampai kena marah-marah lah,nak buat macam mane kan,saya da memang begitu...




scottt emulsion zaman kanak2 ribena



Dalam banyak-banyak penyakit,time sakit kepala lah aku paling tak takut makan ubat,yang lain jangan harap lah aku akan makan macam halilintar.Sebab kalu sakit kepala,sakit dia x boleyh nak describe macam mane,sampai nak bangun pon tak boleyh,2 jek lah penyakit yang aku berani makan ubat,Korang pulak macam mane???


Kongsi kan la pengalaman korang pasal ubat ataupun ape-ape je pasal korang punya ketakutan....wehuuuu~tak salah saling berkongsi,jangan berkongsi bf or suami sudah lah yew..^^






terima kasih kerana membaca =)

No comments:

Post a Comment