Monday, May 30, 2011

Juara Mentor 5



Akhirnya program Mentor 5 pon dah abis sudah....tak ada lagi tangan bengkak-bengkak sebab nak vote artis pilihan yang akan jadi juara kan...okkkay,tipu,sebenarnya x undi pon...saje jek nak bagi gempak.barulah ramai yang suka kan...ramai-ramai angguk kepala okkay...Mentor final memang gempak abis lah...


Apa pendapat korang...???

Berapa kredit yang korang abizkan untuk vote artis pilihan???





Sapa sangka daripada Salma yang sepatutnya tersingkir time Semi final,akhirnya jadi JUARA MENTOR 5 jugak bergandingan dengan mentor nya Erra Fazira...memang meletup abiz,erra lawa sangat-sangat dalam tv..(aq mengaku yang aq tengok kat umah jek,coz tiket final da abiz awal,sedih2..)Vokal Salma time nyanyi lagu 'LISTEN' memang terangkat lah beb...super duper bez ditambah dengan energy time nak nyanyi lagu tuh....bole tercabar lah Beyonce kalau tengok n dengar salma nyanyi lagu tuh...



Anyway aq berbangga lah salma menang,x sia-sia aq sokong dye dari awal....x tipu okkay...mase mula2 salma nyanyi kat mentor pon,vokal dye memang mantap,suara pon bagus,,,tapi salma kena hati2 dengan low note dye,betul kata azmeer tuh time comment persembahan salma...tapi apa-apa pon salma memang terbaik...




Shiha jangan sedih okkay coz dapat tempat ke-2...suara shiha pon ape kurangnya,sedap n lunak...tapi bagi pendapat aq,vokal shiha x berapa nak tercabar maybe d'sebabkan lagu kot berbanding vokal nya dalam persembahan minggu-minggu lepas...anyway shiha dapat rm30,000 untuk hadiah tempat ke-2...



Actually time juri awam bagi iqa 20 markah tuh,semua mesti target iqa juara kan,tapi nasib x menyebelahi iqa malam tuh,dye dapat tempat ke-3 jek...dan dapat rm10,000...banyak jugak tuh kan...Edry pon dapat rm10k jugak,bole la blanja kan...Open table plz....;)



So lepas nyh salma bole lah drive kereta Chevrolet cruze baru tu kan,disamping duit rm100,000..Erra pon dapat juga rm100k tuh...anyway congrats for both of you...Hope lepas nyh,bole dengar lagu baru salma d'radio...selamat maju jaya salma..









Terima kasih kerana membaca.... ;)

Wednesday, May 25, 2011

Ting tong....

Mood x berapa nak ada lah menghupdate belog nyh....kena ade mood yang betul2,baru syiok nak hupdate....Kesian belog aku nyh,kena peram tapi x dela sampai jadi masam yang sume le bau okkay...Nanti mummy belai2 belog okkay...But for a few days nyh terasa x bermaya and nak loading + memerah otak pon rase cam berat jew...Agak-agaknye kena format otak nyh macam format laptop baru rase fresh kot...


okkay...

x de mood..

Pening kepala...

mata berpinar2...

Lapar...

low blood pressure....

daaaa.....





terima kasih kerana membaca entry yang plg malaz ini....
sorrry.... ;(

Wednesday, May 18, 2011

Bam bam....

haishhhhh...
berserabutnye kepala,at pulak rase susah jew....aq berada dalam mood tertekan....disebabkan aq da rase maaaaaaaaaaacam BAM BAM sudah....Korang taw ke ape 'bam-bam' tuh???itu singkatan untuk 'tembam'...hilang mood aq nak wat keje segala....yang dalam kepala ni dok ligat ngah fikirkan macam mana nak kembali kan berat ideal aq balik...Somebody help me,please..Berat sungguh bebanan yang aq rase nyh..


ikhsan uncle google


''Sangat pening dan stress okkay" aq rase nak jerit banyak kali...

sape bole tolong aq nyh???...


adoiyaiiii....berat dah mencecah 50kg okkay...bukan sikit2 punya angka tuh....yang ketara naik kat bahagian pipi nyh haaa tapi bukan bermakna 50kg tuh tok bahagian pipi jek.,peha akupon da macam ayam belanda dah rasenya....x suke x suke....nyh sume d'sebabkan selalu makan MCD ngan coklat  la nyh...abiz diet program aq hancuss berkecai...padahal aq da start diet dengan mengambil sup jek time tghari n malam,sarapan pulak roti bakar...dan jogging setiap minggu tok keluarkan peluh..


tapi sekarang asek nak makan jek,perut ni pon 1,jangan lah asek rase lapar jek manjang....adoiiiyaiii..aq da rase tension jek memanjang,mood pon x berapa nak ade sangat...mencari tips untuk menurunkan berat badan dengan cepat dan berkesan...ape aq nak buat nyh...Korang bole x tolong aq...menyelesaikan masalah aq ni haa...what should i do and don't..??assist and guide me please...


Para-para perempuan d'luar sana mesti pernah mengalami masalah macam aq tengah hadapi nyh kan...Dari saiz baju S sekarang da kena pakai M sudah...Adoiyaiiii,bengang pulak aq bila fikirkan hal nyh...Jealous lah tengok orang ramping2 nyh...Need to diet back...arghhhhh,rase nak jerit weyh....


oklah,aq da rase nak jadi macam incredible hulk da nyh.daripada aq bertukar jap lagi,lebih baek aq stop entry kat sini okkay...kalau korang ade tips and petua untuk masalh aq nyh,sila-sila lah kongsi yew...nak pergi London weight,x mampu lagi....haishhhhh....





Terima kasih kerana membaca.... ;)

Tuesday, May 10, 2011

Perkahwinan Impian..

Seperti sedia maklum....
Last week,kami sekeluarga telah attend majlis perkahwinan kawan sekampung ayah aq merangkap lah juga kenalan aq pada satu ketika dahulu....time zaman muda-muda lah katekan...kami sekeluarga menyaksikan kad nikah pasangan,ok tipu...kami sekeluarga duduk dibawah khemah time akad nikah coz pasangan pengantin nikah di rumah,so bagi memberi ruang kepada kedua-dua belah keluarga,kami duduk je lah bawah khemah sambil menunggu makan malam..  ;) ...


Disebabkan kami lapar + adik yang merungut bosan coz x dapat tengok Akademi Fantasia yang sememangnya lagilah bosan bagi aq,maka terjadi lah gambar seperti dibawah sewaktu kami menunggu pasangan pengantin diijabkabulkan..

mata buntang x dapat d'adjust

Nama pon pengantin sehari,so bagi memenuhi permintaan serta kehendak pengantin,mesti lah mereka mengiinginkan konsep perkahwinan sendiri + warna tema untuk perkahwinan mereka kan...Ala,mana-mana pengantin pon macam tu jugak...Termasuk lah sapa-sapa yang tengah baca belog aq ni kan,terutama sekali silent reader's,korang da baca mesti malaz nak komen mengomen kan...It's ok lah,yang penting korang bahagia...ok aq,da melalut pulak...


Tema perkahwinan nyh MERAH vs HITAM dan berkonsepkan ala-ala taman kot...ok,aq x bape nak pasti tetapi yang aq nampak ada bunga-bunga,burung dalam sangkar,so ianya boleh dikategorikan ala-ala taman...Ni ada sikit beberapa gambar disekitar pelamin dan juga bilik pengantik,ok sikit jek ea...


Taraaaa.....

 maaf,burung and bunga x masuk skali pulak..



 dibilik pengantin
  

hantaran-hantaran



jeng jeng jeng.....tibalah masa nak introduce pengantin nya pula....Pasangan pengantin nyh namanya ain & khiriel...Tahniah yaw...Sangat sepadan dan secocok okkay,harap hubungan u'ols berkekalan sampai bila-bila and moga-moga tahun depan dapat anak yang menjadi penyeri dalam rumah tangga,he3....Aq berccerita da macam aq pulak yang kawen kan,mane la taw aq pulak lepasnyh (berangan lebeyh)





 sangat cantik kan,berseri-seri muka...



Perkahwinan adalah impian semua orang,alangkah best nya kalau dapat perkahwinan impian bukan...Dengan konsep beserta tema perkahwinan impian kita yang akan menjadi kenyataan.Ce cube korang kongsikan perkahwinan impian korang..Manalah taw dengan apa yang korang kongsikan kita akan bertemu dalam Part II untuk entry ni pulak kan...Ce Kongsi Ce kongsi...









Terima Kasih Kerana Membaca.....  ;)

Monday, May 9, 2011

Romantic husband...

Salam u'ols....
Ada sihat ka tak sihat???baik ka???haaaa....macam mana dengan celebration tok mother day korang hari tu??mesti gempak habis kan..ce cite ce cite..Entry nyh aq nak g taw korang ape yang kitorang buat time hari ibu haritu.Juz a simple Mother's Day Celebration...wehuuuu~


Firstly,ayah jadi husband yang romantic,bagi mak bunga ros merah okkay,so sweet...tapi time nak amek gambo ayah bagi mak bunga ros tuh..gambo nye agak melucukan lah,if korang tengok pon ase cam nak tergelak but nice lah...Dengan kata lain ayah bole gantikan Rowan Atkinson okkay(ala yang Mr.Bean lah...) -Femes lah ayah aq nanti erk..Actually,tuh memang style ayah time nak amek gambo..macam2 funny style yang ayah wat...


Pic tidak sempat d'edit coz aq memang malaz nak edit dan tugasan kerja yang x bape nak banyak...


Kalau korang rase nak gelak nanti,juz gelak dalam hati okkay,mulut tuh tutup,jangan bagi nampak gigi....mesti korang tekentut nak tahan gelak kan,ok kantoi sudahhh...


Taraaaa......


 muka pelik ayah,bagi mak bunga ros...


 Gambar d'atas nyh,dua cinta hati saya....No one else yang boleyh gantikan dua insan nyh d'hati saya dan adik beradik saya....Mereka pon begitu...


 Ala,yang penting mesti ade kek sebagai simbolik sambutan hari ibu kan...besday pon same gak...itu yang aq g taw awal2...Juz a simple celebration but worth it....Bukannye kita selalu dapat berkumpul untuk celebration kan except HARI RAYA...coz itu memang wajib oooo sambut same family kalo tak conpom,nangis sorang-sorang kat depan pintu sambil mengharap kan family datang kat kite kan macam magic...ok,itu bukan aq k...kalo Hari Raya,aq memang conpom balik awal....


Kek pon ayah yang belikan untuk mak...Surprise lah katekan tapi x bape nak surprise coz ayah terbeli kek tuh awal sehari...pastuh simpan dalam peti sejuk sampai lah the real date...Kitorang pon tak banyak abis kan mase kat umah,coz de kawan sekampung ayah anak nye kahwin and anaknya merangkap kenalan aq...





Keknye mana???


ok aq da terlupa pasal kek....

scroll down untuk tengok kek ok...

kek pandan layer....hijau abiz ok...macam hari bumi...

taraaaa...


 Selamat hari ibu mak....


tak sempat nak rase,coz rushing nak balik KL..(sebenarnye,terlupa)



 Hari ibu ke bapa nyh???conpius sekejap...


Walaupon sambutan yang simple tapi ini mungkin bermakna bagi mak,,Petang nyh abang aq cakap dye nak blanje mak makan kat luar...Adushhhh,rugi pulak balik awal...tapi tak pe lah,mungkin next time agaknye...haaaa.....ape lagi kongsikan lah moment korang ....






Terima kasih kerana membaca....;)

Saturday, May 7, 2011

Rendang ayam hutan + daun puding



Salam u'ols...
Now kite berbelog dari rumah family tercinta...
Dari KL ke N.Sembilan,sampai jek rumah da pukul 11 malam...penat sangat...dengan perjalanan yang jam sangat-sangat,coz exciden..u'ols berhati-hati lah time memandu tu ya...jangan ikut perasaan sangat and jangan nak cepat sampai rumah hingga mengabaikan keselamatan..ingat ORANG TERSAYANG yang tunggu korang d'rumah tu..


Siang tadi kemas-kemas rumah,ok penat...lepastu lapo giler.mak masak rendang ayam hutan campur dengan daun puding...Nikmatnye dapat makan ok,da lame sangat-sangat x makan ayam hutan + daun puding tuh,rase daging ayam tu lembut and rase manis,opcos lah bertambah-tambah kami makan.. ( 'kami' tuh mentioned untuk kami sekeluarga okkay) ...Korang pernah makan ayam hutan tak???daun puding???




inilah ghupenyer ayam hutan dan daun puding hasil ikhsan encek google....


actually ayam hutan nyh ade kat hutan lah kan...and selalu para pemburu jek yang dapat ayam hutan nyh...Ini pon nasib jek coz ade jiran aq yang pergi berburu and dye nak jual pulak,mak aq beli lah 2 ekor okkay...Ayam hutan nyh x sebesar ayam daging and ayam telor,,that's y lah mak aq beli sampai 2 ekor...kecil-kecil molek jek...


Mula-mula mak nak masak ayam tuh masak kari tapi bila aq g taw campur dengan daun puding tuh sedap,so mak pon tukarlah dari kari ke rendang..aq pon pargi lah amek daun puding...korang 'refer kat gambar diatas tuh okkay untuk gambaran macam mane ghupe daun puding tuh okkay'..
Tips:untuk memasak daun puding,korang kena asingkan daun dari batang nyer ok...kite amek daun jer,urat daun yang tengah2 tuh sume x maw ok coz keras,and kita just guna daun dibahagian pucuk sahaja...sebelum rendang nak kering @ mendidih,korang masukkkan daun puding tuh....selamat mencubaa...




ttttarraaa..........

bahan-bahan dah bercampur.....

inilah resultnyer

Rendang ayam hutan + daun puding (sila refer gambar d'bawah....)






Jangan meleleh air liur tengok pic ini okkayyy...conpom korang jadi lapo kan... ;)



ditambah pula dengan desert @ pencuci mulut yang mak buat,puding laici hasil resipi yang d'olah oleh mak...kalau nak resipi mai lah datang rumah habaq kat mak okkay....sedapppp nyer tengok ape lagi rase sendiri kan,memang nikmat kalau balik rumah family,wehuuuuuu~


puding laici.....

okkay,terpegun sekejap...





okkay,perut da lapo balik la bile tengok gambar2 nyh,ape kate kite pergi makan lagi sekali....jom lah u'ols..layan perut sementara ada kat rumah family nyh...esok da nak balik kl sudahhhh...kejap nyer cuti...






terima kasih kerana membaca......  ;)

Friday, May 6, 2011

Happy Mother Day...


Hye u'ols...
Ari jumaat lagi daaa,tapi kali nyh kite escape tok buat  Entry renungan jumaat yer....Coz sekarang mood untuk menyambut sambutan HARI IBU..selamat ary ibu mak,JUNAIDAH BT ABDULLAH...

Disebab kan itu,petang nyh lepas kerja,aq akan berangkat pulang ke rumah family untuk  bersama-sama keluarga,cehhhh ayat....


Mak,tunggu akak balik taw,bisik aq dalam hati... ;) (dalam at ade icon tu ker???conpius kejap..)




Gambar d'atas ni lah mak aq...Luv u mak...ok da mule la nak mengada-ngada nyh...Kalau nak taw,mase aq kecik2 dulu,mak aq garang giler weyh..Muka ni lah yang asek kena marah jek,tu la zaman kanak-kanak ribena aq bega sangat....Mak marah pon sebab nak disiplin kan anak nye yang degil nak mam nyh...Tapi sekarang mak lah best friends aq ,sangat setia okkk..mendengar jek ape yang aq merepek..even lah hal peribadi sume aq akan bercerita pada mak...ok STOP..



If nak cerita kat kawan-kawan,takut pula dowang MULUT TEMPAYAN jek...tapi x semua lah kan...Just beringat sebelum terkena...Pengalaman dulu da cukup mengajar aq supaya berhati-hati terhadap kawan...Bestfreinds korang baik tak???hope korang-korang pandai lah dalam memilih kawan ya...Jangan pula kena cucuk dari belakang d'kemudian hari...



Pic diambil semasa terai spec d'uptown Seremban


Bagi sesetengah orang,mungkin telah kematian ibu atau bapa,dan ibu atau bapa yang masih bernyawa ini lah yang menjadi ibu serta ayah bagi mereka kan..Dan ada juga yang telah kematian ibu tetapi mempunyai ibu tiri...even ibu tiri pon,tak salah korang untuk menyayangi serta menyambut hari ibu dengan ibu tiri korang sempena menghargai dorang...Dan haruslah korang beringat supaya tidak hanya menyambut atau menghargai ibu semata-mata hanya kerana  Sambutan Hari Ibu seluruh dunia.


Hari ibu???

Nak beli hadiah apa ya???


Hadiah???ini lah perkara yang memeningkan anak-anak untuk membeli hadiah kepada ibu masing-masing kan..Actually hadiah boleyh dibeli tetapi kasih sayang itu tiada nilai dan ukuran...Tanpa hadiah pon,cube korang spend time masa yang berharga  tu dengan ibu korang tapi jangan lah pulak lupakan dan tinggalkan ayah sorang-sorang kat rumah...Jangan lah bezakan hari ibu dan bapa...Sama jer bagi aq..




ok,sekarang apa kata kita fikirkan aktiviti menarik yang boleyh kita buat sempena sambutan hari ibu ni...Dah tentu-tentulah muka nyh akan memasak untuk ibuku..Macam mana pulak dengan korang-korang???Dah fikir-fikirkan belum ataw pon memang tak fikir langsung fasal nyh???So masih belum terlambat untuk memikirkan nya...Pada yang d'perantauan,jangan lupa untuk mengungkap kan ataw bahasa paling dekat 'wish' kan kat ibu masing-masing ya  walaupun dengan ''MAK,SELAMAT HARI IBU,mmmmuahhh..'' (mmuahhh tuh sebagai additional sahaja )




Jom kita berkongsi pengalaman korang dengan ibu masing-masing....Dan bagi yang kematian ibu,boleyh berkongsi kenangan korang dengan arwah ibu...Al-Fatihah untuk arwah ibu anda...Banyak-banyak kan berdoa agar arwah tenang diSANA dan ditempatkan bersama golongan-golonganNYA yang beriman

Amin..





Terima kasih kerana membaca... ;)

Thursday, May 5, 2011

Street fashion-part I

Hye u'ols...
can't wait for this evening,ok da petang da pon,ok nak berangan kejap....
actually inilah masa yang ditunggu-tunggu oleh para-para wanita diluar sana.apelagi shopping lah...Para-para lelaki mesti taw sangat habit perempuan yang 1 nyh kan...Sediakan duit tebal-tebal didalam wallet anda,kami boleh habis kan nya tak sampai beberapa jam pon...ok,seronok lak rasenyer..



Memikirkan shopping punye hal,bole senyum sampai ke telinga,even mata pon bole hilang dalam senyuman yang penuh ade makna tuh...Sambil-sambil tu kena gak pikir budget yang ade kan.takot x sampai ujung bulan duit pon dah abiz...yang memeningkan kepala nyh:


Nak shopping kat mana???

Nak pergi dengan sapa?kalau sorang opcos lah x seronok..

Nak beli apa???sediakan list barangan anda ya u'ols...



List???Barang???seperti yang berlaku kepada kita ya wahai gadis-gadis...dengar jek nak shopping,mula lah sediakan list yang panjang nye berjela-jela,and sampai je kat shopping mall ntah ape-ape barang lah yang kite belikan...list nye hilang kemana,barang nye pulak dah berganti dengan baju-baju yang berhelai-helai...itu semua perkara normal kan bg gadis-gadis...


Para gadis-gadis if shopping apa yang anda sume beli????if fashion pulak,fashion apa yang anda suke???wat mase sekarang nyh,fieyza admire street fashion,cantik okkay...x kenal maka x cinta,if da kenal pulak...anda akan jatuh hati padanya...ok,da melalut lah pulak...ni ade sedikit pic mengenai street fashion...ok excited dah nyh...ok jom tengok yawwww...tetibe bersemangat abiz nyh



 Which one do you prefer???cantik nyer...


 Style dah ok,tp warne seluar tuh kalau tukar mesti lagi nampak menarik kan...


 i like dis one,simple but nice....


 meleleh sekejap tgk yang ini,ok pengotor,saje je lah...someone plz buy for me dis outfit...



kalau beria nak try street fashion pon,jangan lah terai macam pic kat bawah ni yawww,da macam antu kak limah balik rumah pulak ghupenye....ate nak terai street fashion kan...





u'ols,rase-rase nak buat entry pasal street fashion ni lagi lah...coz style nyh dekat dihati,cehhhh macam dialog tv9 jek kat DEKAT DIHATI...ok...jangan lupe untuk tunggu entry ini ok,part11...





selamat bershopping..
terima kasih kerana membaca ....   ;)