Saturday, May 7, 2011

Rendang ayam hutan + daun puding



Salam u'ols...
Now kite berbelog dari rumah family tercinta...
Dari KL ke N.Sembilan,sampai jek rumah da pukul 11 malam...penat sangat...dengan perjalanan yang jam sangat-sangat,coz exciden..u'ols berhati-hati lah time memandu tu ya...jangan ikut perasaan sangat and jangan nak cepat sampai rumah hingga mengabaikan keselamatan..ingat ORANG TERSAYANG yang tunggu korang d'rumah tu..


Siang tadi kemas-kemas rumah,ok penat...lepastu lapo giler.mak masak rendang ayam hutan campur dengan daun puding...Nikmatnye dapat makan ok,da lame sangat-sangat x makan ayam hutan + daun puding tuh,rase daging ayam tu lembut and rase manis,opcos lah bertambah-tambah kami makan.. ( 'kami' tuh mentioned untuk kami sekeluarga okkay) ...Korang pernah makan ayam hutan tak???daun puding???




inilah ghupenyer ayam hutan dan daun puding hasil ikhsan encek google....


actually ayam hutan nyh ade kat hutan lah kan...and selalu para pemburu jek yang dapat ayam hutan nyh...Ini pon nasib jek coz ade jiran aq yang pergi berburu and dye nak jual pulak,mak aq beli lah 2 ekor okkay...Ayam hutan nyh x sebesar ayam daging and ayam telor,,that's y lah mak aq beli sampai 2 ekor...kecil-kecil molek jek...


Mula-mula mak nak masak ayam tuh masak kari tapi bila aq g taw campur dengan daun puding tuh sedap,so mak pon tukarlah dari kari ke rendang..aq pon pargi lah amek daun puding...korang 'refer kat gambar diatas tuh okkay untuk gambaran macam mane ghupe daun puding tuh okkay'..
Tips:untuk memasak daun puding,korang kena asingkan daun dari batang nyer ok...kite amek daun jer,urat daun yang tengah2 tuh sume x maw ok coz keras,and kita just guna daun dibahagian pucuk sahaja...sebelum rendang nak kering @ mendidih,korang masukkkan daun puding tuh....selamat mencubaa...




ttttarraaa..........

bahan-bahan dah bercampur.....

inilah resultnyer

Rendang ayam hutan + daun puding (sila refer gambar d'bawah....)






Jangan meleleh air liur tengok pic ini okkayyy...conpom korang jadi lapo kan... ;)



ditambah pula dengan desert @ pencuci mulut yang mak buat,puding laici hasil resipi yang d'olah oleh mak...kalau nak resipi mai lah datang rumah habaq kat mak okkay....sedapppp nyer tengok ape lagi rase sendiri kan,memang nikmat kalau balik rumah family,wehuuuuuu~


puding laici.....

okkay,terpegun sekejap...





okkay,perut da lapo balik la bile tengok gambar2 nyh,ape kate kite pergi makan lagi sekali....jom lah u'ols..layan perut sementara ada kat rumah family nyh...esok da nak balik kl sudahhhh...kejap nyer cuti...






terima kasih kerana membaca......  ;)

1 comment:

  1. meleleh beb tengok rendang tuh....

    ReplyDelete