Tuesday, June 21, 2011

Bersama-samalah kita menjadi tamak haloba......



Apa akan jadi pada kita kalau hasrat tamak bermaharaja lela dalam diri kita...Semua benda kita nak...Lepastuh mula lah nak migraine 24/7 kan...Jika diberi pilihan boleyh pilih 1 antara 1000,bole makan berhari-hari nak buat pilihan yang tepat + ia nya sangat memeningkan...Bila difikirkan balik macam mana lah tugas seorang Perdana Menteri dalam mentadbir negara...Kena buat keputusan yang x boleyh salah sama sekali...Kalau tak,conpom lah negara tuh bankrupt..ingat company jek boleyh bankrupt kew..


Benda nyh pon terjadi jugak kat aq,tapi aq bukan tamak dalam 1000 benda or even 10 pon tidak juga...ada 2 pilihan dan aq harus memilih 1 pilihan yang paling tepat bagi merubah kehidupan aq pada masa akan datang...Dua pilihan nyh berlainan kategori..so i have to think pro and con...Susah nye weyh...Dua pilihan nyh sama-sama ada kepentingan yang tersendiri..mempunyai banyak kelebihan..and mempunyai juga sama keburukan..So ianya balance antara dua ni..



Dah,tak payah nak peningkan kepala korang dalam memikirkan masalah aq nyh...cukup sekadar korang baca and beri pendapat yang membina pada aq..so dengan cara tuh,aq bole la taw pendapat dari orang lain..Benda and pilihan yang aq maksud kan adalah,aq harus memilih antara KERJAYA dan juga ILMU..Dua -dua main peranan dalam kehidupan aq actually,even korang pon sama bukan..So,let me story about it....



Masalah dalam ILMU:
Actually memang aq dah nekad untuk further study,coz aq da banyak sangat buang masa...Dlu study kat MMU cuma 7hari jek stay kat sana,coz jiwa aq x de kat sana...Nak buat PJJ pulak,takot x sempat nak study,siang kerja,malam nak study plk...If kena ngan time exam,mati lah aq...conpom mata aq jadi mata panda + duration untuk PJJ dalam 4 tahun...owhhh,lambat tahap gaban la aq nak kawen kalo macam tuh....Wahhhh,fiza da gatal sangat ke kau nak kawen nyh... tsk tsk tsk...Kebetulan pulak,dapat offer blajar dari tempat lame aq study dulu,so bincang-bincang ngan family,dorang galakkkan aq study...ok,dapat green light terus...so aq pon dengan x yah fikir pape terus nekad ,further study....

Dan Seterusnya.......

Cek e-mail....

Mimik muka terus berubah..


Aq dah di short listed untuk 2nd interview dengan company XYZ nyh....arghhhhh,sudahhhhhhhh...masalah dah datang pulak.....Dah lah company XYZ nyh view resume aq sampai 7 kali,pastu kna jawab soklan exam lagi...lepastuh baru dapat 1st intrview...kalo bertuah dapat lah 2nd interview....ya,aq memang bertuah coz aq dapat 2nd interview tuh...Memang aq taw yang aq baru nak pergi 2nd interview and bukannya dah dapat kerja tuh...tapi yang aq takot,kalau lah aq dapat kerja tu nanti macammana...ape yang harus aq pilih..???nak dapat kat company XYZ tuh bukan senang...if dah dapat memang sayang giler lah... tambahan pula banyak advantage dari situ...Memang peluang ni yang aku harap-harapkan datang pada aq...tapi kenapa baru datang disaat aq nekad untuk futher study....(ayat aq x boleyh bla....jiwang kowt)


So itulah masalah dan pilihan yang harus aq buat disaat aq betul-betul memerlukan kudua-duanya sekali dalam kehidupan aq....what should i do..???macam mana pula dengan korang if berada ditempat aq sekarang nyh...


owh....aq tamak kew????


Keadaan yang membuatkan aq menjadi tamak....;)





tiba-tiba rasa rindu pulak nak grade lagi...dapat scroll riben kuning tuh,pakai jubah besar and topi ade tali tu...Rindu juga nak dapat bunga tanda tahniah,rindu nak tangkap gambar banyak-banyak dengan kawan-kawan...Sesungguhnya aq rindu saat-saat kita belajar dan menimba ilmu sama-sama... Semoga kita berjumpa lagi kawan-kawan..










Terima kasih kerana membaca..... ;)

No comments:

Post a Comment