Thursday, June 23, 2011

Doktor tak bertauliah...

Pagi ni semua baik-baik aje,x de yang special pon...Owhhhh,lupe pulak..Kesian kat MEA coz demam terkejut tapi x taw ape yang buat dia terkejut...Agak pelik bin ajaib...pagi ni pon MEA still pergi kerja ngan mata merah and pakai baju sampai 5 lapis...Sejuk kata nye...Yelah,layankan aje,dah dia demam....


Malam tadi mata MEA merah sangat,rase dahi panas,so aq dengan baik hati pergi lah tolong tuam kan dahinya,bagi sejuk + kurangkan panas nya...Jadilah doktor tak bertauliah...Masa kecik-kecik dulu,if demam,mak akan petik daun bunga raya kat depan rumah,pastu ramas daun tu sampai keluar lendirnya...and lendir tuh sapu kat dahi dan kulit kepala...bagi panas dalam badan turun...cuba lah korang terai petua nyh if demam..Insyaallah boleyh membantu dalan mengurangkan padan badan.




Kalau dah ada tanda-tanda yang korang demam,haruslah:
  • Minum air dengan banyak,bagi kurangkan panas badan
  • Makan benda yang senang dihadam seperti sup ataw bubur,jangan korang melantak chicken cop pulak
  • Mandi air suam okkay
  • selimut tebal-tebal,bagi peluh banyak keluar..betol kew???
  • Makan panadol dengan sukatan yang betol,pastikan label yang ORI dari Kementerian Kesihatan

 
Macammana nak ukur suhu badan...???
  • Untuk memastikan adakan anda demam, gunakan jangkasuhu klinik, yang sesuai dari farmasi untuk mengukur suhu badan.
  • Basuh jangkasuhu badan (termometer) dengan sabun, terutamanya kawasan bulat yang dimasukkan ke dalam mulut.
  • Goncangkan termometer untuk memastikan tahap merkuri bawah dari 35°C.
  • Letakkan termometer di bawah lidah atau lengan.
  • Alihkan termometer selepas 4 minit di bawah lidah dan 5 minit di bawah lengan. (jika suhu diambil di bawah lengan, tambahkan 0.5°C untuk suhu badan luaran yang rendah).
  • Ambil bacaan setelah tahap merkuri berhenti.


Kalau dah agak-agak suhu badan dah rase panas yang melampau,rajin-rajinlah berjumpa doktor walaupon anda penakot gilerr nak pergi klinik even berjumpe doktor...Kalau anda dikategorikan sebagai penakot jumpa doktor maka anda semua boleh lah 1 group dengan saya...weee wee~ ;)


Sebaik-baiknya berjumpalah dengan doktor,kalau demam nyh masti pakage sekali dengan selsema and batuk bukan...paling pantang betol kalau demam + selsema..seksa nya,lagi-lagi nak tidur,hidung tersumbat bagai...





Terima kasih kerana membaca.... ;)

No comments:

Post a Comment