Saturday, December 31, 2011

Ceritera Muffin Pisang....


Assalammualaikum..........


Harini kita nak bercerita and berkongsi ceritera Muffin pisang yang telah dilaksanakan ..Itupon terlintas ttiba-tiba jew lepas tenampak pisang tesangkut kat dapur kasil tanaman jiran sebelah rumah.Gebu betul pisangnya.....

Daripada membazir jew pisang tu tergantung,baik lah aq buat Muffin pisang...

Resipi tok muffin pisang seperti dibawah ni.... ;)

7 biji pisang
5 biji telur
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
2 tsk soda bikarbonat
1 tsk esen vanilla
1 tsk esen pisang


Step-step... :)

Bahan A :
1.Penyekkan pisang,kemudian masukkan minyak dan esen pisang dan juga esen vanilla...

Bahan B:
1.Pukul telur and gula sampai kembang and bewarna putih..(pukul sampai betul2 kembang dan bewarna putih,kalau tak muffin korang nanti x gebu after dibakar.....same goes to me....x gebu.. ;( ,nanti terai lagi)
2.Masukkan tepung sikit demi sikit beserta juga soda bikarbonat dan juga susu pekat...
3.Kemudian masukkan bahan A kedalam bahan B...
4.Apabila bahan-bahan sudah sebati,boleh lah dimasukkkan kedalam cup atau pon loyang....
5.Boleh juga dihias dengan cip coklat..

Bakar didalam ketuhar selama 25-30 minit dan bersuhu 180 darjah celcius.....
Selamat mencuba..


Sebelum tu layan dulu gambar-gambar yang sempat disnap time buat muffin pisang ni...Even muffin tak gebu tapi rasanya sedap... ;) Dont judge a book by its cover...


Bahan-bahan sudah diadun sebati.....


Masukkan dalam bekas ...


Tabur cips coklat...


Bakar dalam ketuhar...


Taraaaa....da siap even x gebu.... ;)






Terima Kasih kerana membaca......;)

Love,
Norafiza Syakilla

Saturday, December 24, 2011

Biar mimpi sampai ke bintang.....

Assalamualaikum....

Tak salah kalau kita nak berangan bukan,alang-alang nak berangan or bermimpi biarlah sampai ke bintang.Tapi secara logiknya mana lah kita boleh pergi ke bintang apatah lagi lah nak sentuh bintang. At least x dapat pergi pon,dapat bermimpi jadi lah..... ;) PEACE


Aku tahu biar mimpi sampai ke bintang ni tajuk telemovie Randy and Elfira Loy tu kan...tapi sekarang aq x berminat nak bercerita pasal movie tu.... Even cerita tu best,funny and romantic...Sampai habis jugak aq tengok telemovie tu.Not bad jugak lah Randy tu erk,thats why lah ramai anak-anak jiwa remaja yang tak jemu-jemu melayan drama Nada-nada cinta kat Asto tuh... ;)



Mimpi sampai ke bintang aq, nak jadi..........


Jeng Jeng Jeng..........


Korang rase........?????


;)


Malulah nak kongsi.....Tapi ni just nak share mimpi ke bintang aq yang tak mungkin tercapai....Kita hanya boleh bermimpi ajelah nampaknye....Atleast mimpi pon,mimpi lah...Dalam mimpi jew boleh berangan yang seakan menjadi kenyataan.....


Korang dapat bayangkan tak kalau aq jadi princess????Jangan gelak okkay,itu hanyalah mimpi dan mimpi biar sampai ke bintang...PRINCESS????agak kelakar bunyinya tapi itulah kenyataan......


Sharing is caring....Itu je lah yang aq nak kongsikan BIAR MIMPI SAMPAI KE BINTANG yang aq mimpi-mimpikan...Malaz nak kongsi lebih-lebih,nanti takot tersenyum sumbing depan lappy sambil menaip entry ni...Atleast kita dah kongsi....


Apa mimpi sampai ke bintang korang????


Psssssssst Pssttt : Ibu jari luka lah,heuwwwwwwww sakit taw...itu jew nak mengadu kat korang... ;(



Terima kasih kerana membaca............. ;)


Love,
Norafiza Syakilla

Wednesday, December 21, 2011

### Wednesday-4 ###

Assalamualaikum.....

Tertarik dengan dua lagu nyh,hope readers dapat hayati nya okkay....


1.Ku Pinang Kau dengan Bismillah-Pasha ungu ft Rossa


2.Penerang Hati-Sixth Sense ft Saujana




Terima kasih untuk masa anda........ .')


Love,
Norafiza Syakilla

Monday, December 19, 2011

Quiz maut....

Asssalamualaikum.....



Ape khabar readers semua....belog aq nyh da macam biskut chipsmore le gamaknye...kejap ada info baru and lame jugak berhibernasi...al maklumlah cuti sem sudah bermula...ape lagi,kasi can lah nak berehat-rehat sikit sambil bergoyang-goyang kaki tanpa memikirkan apa-ape masalah...E'eh,actually kita nak bercerita sikit lah....Cerita nyh actually dah 2 minggu berlalu,saje nak peram lelame kasi basi sikit,nanti bialah keluar dengan bau-bauan yang wangi belaka..heeeee~auta lebih..


Idea ni tercetus bila cek gambar-gambar,ade pulak story mory yang lupe nak hupdate and terselit dicelah-celah gambo lain,nampak sangat lah tuannya malas nak belek-belek gambo..Kesian kat kawan-kawan ye,gambo nye lupe nak dipromosikan,bole le jadi agen pencari jodoh yang tak bertauliah sekejap..


Walaupun 2 miggu lepas,cuti sem dah bermula,kitorang kena lah stay beberapa hari di kampus untuk menghabiskan masa....heeeeee~...Actually kena participate dalam quiz competition yang tak dijangka...Kitorang ingat kena attend untuk suka-suka tetapi sebaliknya berlaku..OHH,lagi satu,untuk mendapat extra marks...OK,FINE disitu....


Jeng jeng jeng...Bila masuk je kelas,lecturer suruh buat group...each group 3 person only..ok,need to find and set group....After that,setiap 3 group kena lawan jawab quiz,marks paling tinggi dia lah pemenang bagi each 3 group tu.Berdebar-debar mak time tuh,tak readt ape-ape langsung,main redah jew menjawab,nasib lah kami bersepakat membawa berkat kejayaan,cehhhh....


Alhamdulillah group kami menang 1st round and bole pergi next round..NEXT ROUND!!!..Heeee~ Soalan time tu banyak dari pengetahuan am,account and sports..HELLO,kami budak-budak biznez okkay,ingat tak tahu pasal sukan kew?Actually tahu lah sikit-sikit tapi pasal bola je lah.Honestly kalau yang lain-lain pasal sports memang mak tak tau okkay....


After 2 days,kami pergi 2nd round pulak..Actually ade dengar-dengar sumber yang munasabah kate,if group yang menang dalam quiz ni,kena lah menjadi wakil untuk masuk competition yang lain,iaitu lawan university mana-mana lah kan...Group kami pon set mind lah untuk kalah....KALAH and bukan MENANG...!!!jelas tak di situ...If kalah kami x payah lah datang kampus lagi and boleh menikmati cuti dengan aman dan damai...


Okkay,ade lagi ni,jangan muak and temuntah pulak nak bace leteran and kemengarutan aku yang entah ape-ape nyh..Masuk je kat kelas tu,lecturer suruh pulak menghabiskan mas adulu tengok movie Karate Kids sambil menunggu group-group yang lain untuk datang....Tunggu-tunggu tak juga muncul-muncul.Guess what???!!!Hanya ade dua group saje....heeeee~


 

Ala.....dayah tutup mata pulak....



Dua group pon,dua group lah....jawab je lah merapu meraban...Opssss,jangan lupe,misi kita adalah untuk kalah....!!!Benar bagai dikata,kami kalah and dapat tempat kedua dalam quiz competition tu...Tapi kami kalah bermaruah,kalah 2 mata aje....Soalan nya based pada klip video yang dimainkan....iaitu pasal SPORTS...nama-nama sukan lah ape lah...addoiiiii,redha aje lah nak menjawabnya,nasib ada pilihan jawapan...Main lat tali lat dulu nak jawab soalannya.....kepada group yang menang,gud luck untuk korang.


Alhamdulillah 2nd place pon jadilah...dapat jugak hadiah....tapi korang pelik tak???selalunya ada tempat pertama hingga ketiga kan?Agak-agak sape lah group yang jadi tempat ketiga tu????heeee~.aq pon tak de jawapan untuk tu....


Heeeeee~,nasib korang lah kena membaca story mory aq nyh yang da macam karangan..alaa.....bukan selalu dapat tulis pepanjang nyh....Ape-ape pon,korang layan kan ajelah gambo yang kitorang snap ni...entah ape-ape gaya...




Suka sangat kat gambar ni,sebab lecturer hensem yang tolong snap kan gambar,walaupon hasil nya tak berapa nak cantik sangat....heeee~apsal aq nampak pendek and gelap???? 



Hamboiiii korang..... 








Muka da macam ikan buntal dah tu.....kutuk diri sendiri...


Rindunya kat kawan-kawan,study sesame...nanti abiz cuti kita jumpa okkay untuk next semester...wehuuuuu~buku ohhh buku,tunggu lah tuan mu ini.....


Pstttt pstttttt : cuti-cuti ni anda semua pergi mane???kite baru je balik dari cuti-cuti malaysia kat Port Dickson jew.....nanti nak update lah,bez sangat....walaupon hakikatnya,saya anak Negeri Sembilan dan tinggal di Negeri Sembilan.. ;) Nak tau ape yang beznya.....Tungguuuuuuuuu.......


Terima kasih kerana membaca...................... ;)


Love,
Norafiza Syakilla


Wednesday, December 14, 2011

### Wednesday-3 ###

Assalamualaikum....




Awak nampak BIRU......!!!




Terima kasih kerana membaca..... ;)

love,
Norafiza Syakilla

Friday, December 2, 2011

Low blood Pressure


What is low blood pressure???


Blood pressure is the force of your blood pushing against the walls of your arteries. Each time your heart beats, it pumps out blood into the arteries. Your blood pressure is highest when your heart beats, pumping the blood. This is called systolic pressure. When your heart is at rest, between beats, your blood pressure falls. This is the diastolic pressure. Your blood pressure reading uses these two numbers. Both are important. Usually they're written one above or before the other, such as 120/80. If your blood pressure reading is 90/60 or lower, you have low blood pressure.
Some people have low blood pressure all the time. They have no symptoms and their low readings are normal for them. In other people, blood pressure drops below normal because of some event or medical condition. Some people may experience symptoms of low pressure when standing up too quickly. Low blood pressure is a problem only if it causes  dizzines,fainting or in extreme cases,shock...

Blood pressure chart..
blood pressure chart is a chart that is designed to show you the ranges for your blood pressure for Systolic and Diastolic pressures to determine whether you’re in the high blood pressure range, low blood pressure range, or normal blood pressure range. It also puts rough estimates on where you should be in relation to your age. Here are the ranges:


High Blood Pressure

Systolic pressure (mm Hg)Diastolic pressure (mm Hg)Stages of High Blood Pressure
210120Stage 4
180110Stage 3
160100Stage 2
14090Stage 1



Normal Blood Pressure

Systolic pressure (mm Hg)Diastolic pressure (mm Hg)Stages of High Blood Pressure
13085High Normal Blood  Pressure
12080Normal Blood Pressure
11075Low Normal Blood  Pressure

Low Blood Pressure
Systolic pressure (mm Hg)Diastolic pressure (mm Hg)Stages of High Blood Pressure
9060Borderline Low blood  Pressure
6040Too Low Blood Pressure
5033Dangerously Low Blood  Pressure


Low blood pressure (hypotension) is pressure so low it causes symptoms or signs due to the low flow of blood through the arteries and veins. When the flow of blood is too low to deliver enough oxygen and nutrients to vital organs such as the brain, heart, and kidney, the organs do not function normally and may be temporarily or permanently damaged.
Unlike high blood pressure, low blood pressure is defined primarily by signs and symptoms of low blood flow and not by a specific blood pressure number. Some individuals routinely may have blood pressures of 90/50 with no symptoms and therefore do not have low blood pressure. However, others who normally have higher blood pressures may develop symptoms of low blood pressure if their blood pressure drops to 100/60.


Symtom of low blood pressure
Many people whose blood pressure is low will experience no symptoms. If the hypotension is not severe and there are no underlying conditions no treatment is necessary. 

If blood pressure is so low that the supply of blood to the brain and other vital organs is insufficient the patient will need medical attention. Severe hypotension is caused by an underlying illness or condition. 

Below are most common about low blood pressure
  • Blurred vision
  • Cold, clammy, pale skin
  • Depression
  • Dizziness
  • Fainting
  • Fatigue
  • General feeling of weakness
  • Nausea
  • Palpitations
  • Rapid, shallow breathing
  • Thirst
The treatment for low blood pressure(hypotension)


People with hypotension and either no symptoms or very mild ones do not require treatment. The National Health Service (NHS), UK, says that a very small percentage of patients who are diagnosed with low blood pressure by their GPs (general practitioners, primary care physicians) are prescribed medications.

  • Medication for low blood pressure
    Some elderly patients who experience symptoms when they suddenly stand up (postural hypotension) may be prescribed medication to narrow the arteries. Fludrocortisones helps boost blood volume. Midodrine also helps boost blood pressure levels.
  • Low blood pressure caused by medications
    If the doctor believes the low blood pressure is being caused by a medication, the dose may be altered. If possible, the doctor may prescribe another medication. 
    If the patient is on a blood pressure lowering drug, such as doxazosin, or an alpha blocker and becomes dizzy or faints when standing up, the doctor will need to find out whether it is being caused by a drop in blood pressure. If it is, the medication will need to be changed.
  • Underlying illnesses or conditions
    If the General Practitioner believes the hypotension is being caused by an underlying condition or illness, such as adrenal gland failure, a thyroid disorder, a nerve condition or a heart condition, the patient will most likely be referred to a specialist.
  • Adrenal gland failure
    This is treated by replacing the missing hormone, aldosterone.
  • A nerve condition
    This is usually harder to treat. The patient may be given medication to stimulate the nervous system.
  • Salt and fluids
    Increasing salt intake may improve the symptoms of hypotension, especially for those with postural hypotension. This can be done either by taking salt tablets or adding more salt to food. It is important to make sure your fluid intake is adequate - ask your doctor how much fluid (water) you should ideally consume each day. Fluids increase blood volume and prevent dehydration - both have an impact on blood pressure levels.
  • Compression stockings
    These help stimulate circulation.
ps: See the doctor first and than they will provide the right medicine that will help you to balance the blood pressure...May all of the information will help all of you..


Thanks for reading..... ;)

Love,
Norafiza Syakilla
credit to Google,blood pressure