Saturday, December 31, 2011

Ceritera Muffin Pisang....


Assalammualaikum..........


Harini kita nak bercerita and berkongsi ceritera Muffin pisang yang telah dilaksanakan ..Itupon terlintas ttiba-tiba jew lepas tenampak pisang tesangkut kat dapur kasil tanaman jiran sebelah rumah.Gebu betul pisangnya.....

Daripada membazir jew pisang tu tergantung,baik lah aq buat Muffin pisang...

Resipi tok muffin pisang seperti dibawah ni.... ;)

7 biji pisang
5 biji telur
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
2 tsk soda bikarbonat
1 tsk esen vanilla
1 tsk esen pisang


Step-step... :)

Bahan A :
1.Penyekkan pisang,kemudian masukkan minyak dan esen pisang dan juga esen vanilla...

Bahan B:
1.Pukul telur and gula sampai kembang and bewarna putih..(pukul sampai betul2 kembang dan bewarna putih,kalau tak muffin korang nanti x gebu after dibakar.....same goes to me....x gebu.. ;( ,nanti terai lagi)
2.Masukkan tepung sikit demi sikit beserta juga soda bikarbonat dan juga susu pekat...
3.Kemudian masukkan bahan A kedalam bahan B...
4.Apabila bahan-bahan sudah sebati,boleh lah dimasukkkan kedalam cup atau pon loyang....
5.Boleh juga dihias dengan cip coklat..

Bakar didalam ketuhar selama 25-30 minit dan bersuhu 180 darjah celcius.....
Selamat mencuba..


Sebelum tu layan dulu gambar-gambar yang sempat disnap time buat muffin pisang ni...Even muffin tak gebu tapi rasanya sedap... ;) Dont judge a book by its cover...


Bahan-bahan sudah diadun sebati.....


Masukkan dalam bekas ...


Tabur cips coklat...


Bakar dalam ketuhar...


Taraaaa....da siap even x gebu.... ;)






Terima Kasih kerana membaca......;)

Love,
Norafiza Syakilla

No comments:

Post a Comment